Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Погнаха търговията с вътрешна информация

Търговията с вътрешнофирмени данни вече се е разпростряла извън границите на Уолстрийт и принуждава щатските власти да вземат по-сериозни мерки. Следователи и контролни органи работят по-тясно и възприемат нови тактики, за да открият измамниците във всички търговски сфери.


Броят на лицата, осъдени от щатската Комисия за ценни книжа и фондови борси (SEC) по обвинения в търговия с вътрешна информация, е скочил над два пъти от 2008-а досега, констатира агенция Блумбърг. През 2008-а те са били 56, през 2009-а - 96, през 2010-а - 67, през 2011-а - 104 и през 2012-а - 125. С търговски сделки с ценни книжа на компании от сферата на здравеопазването са свързани 22% от провиненията.


Жаждата за бързи печалби заслепява хора от различни професии. Изкушилите се да нарушат законите са банкери, адвокати, счетоводители, лекари, търговци, анализатори, мениджъри на хеджингови фондове, шефове на фирми, изпълнителни директори на фармацевтични компании и филмови продуценти. Но не липсват и любовни двойки, съседи, съученици и различни общности. Имало и цели фамилии: надзорната комисия е повдигнала обвинения срещу Рекс Стифис от Манхатън, щата Илинойс , и срещу тримата му синове, брат му и зет му за незаконни търговски операции.


В Ню Йорк прокурорът от Манхатън Прийт Бхарара съсредоточил вниманието си върху Уолстрийт и атакувал интернет страниците на хеджингови фондове, корпоративни шефове и експерт-консултанти. Той успял да постигне 71 осъдителни присъди от октомври 2009-а насам. Между клиентите му са включително съоснователят на Galleon Group- Радж Раджаратнам , и бившият директор на Голдмън Сакс груп - Раджат Гупта. Следователите на Бхарара на 20 ноември 2012-а повдигнаха обвинения и срещу Матю Мартома - бивш фондов мениджър на SAC Capital Advisors. По думите им това бил най-съблазнителният в историята казус за възползване от вътрешна информация. Иск по случая внесе и надзорната комисия, която твърди, че Мартома е използвал изтекли данни за клинични изпитания на лекарство, за да помогне на SAC да натрупа незаконно чиста печалба от 276 млн. щ. долара и да предотврати свои финансови загуби. Защитникът на Мартома - адвокат Чарлз Стилман, обаче очаква клиентът му да бъде оправдан.


Делото срещу Джон Феминиа - бивш инвестиционен банкер от Уелс Фарго, заведено в Шарлът, щата Северна Каролина, е първото регионално съдебно дирене в тази област. Министерството на правосъдието и регулаторният орган проявяват интерес и към регионалните банкови центрове. В Шарлът е регистрирана Бенк ъф Америка - вторият по размер на депозитите щатски кредитор. Прокуратурата внесла на 14 декември 2012-а обвинение срещу Феминиа, че е ръководил кръг от лица, ползвали вътрешна информация за корпоративни сливания, от която спечелили 11 млн. щ. долара. Те плащали за данните с пари в брой и със злато. Обвинителите работили съвместно с адвокати на SEC в Атланта, които внесли собствен съдебен иск седмица по-рано.


Сътрудничеството между агенциите, използването на нови технологии и на старомодното средство - информаторите, помогнало на правителствените чиновници да проникнат в корупционните схеми за набиране на данни за корпоративни обединения, за финансовите потоци и т.н.


Незаконното използване на вътрешната информация пък се превърна във възможност за SEC да излъска опетнения си имидж, след като проспа финансовата пирамида на Бърнърд Мейдоф, който бе арестуван през декември 2008-а. В началото на 2010-а надзорът е създал пет специализирани групи, включително и Звеното за пазарни злоупотреби, което оглавява Даниел Хоук. Ветеранът с 13-годишен стаж в SEC, започнал да създава по-добри компютърни технологии в борбата с крадците на информация още преди да оглави специализираното звено. През февруари 2009-а той завел дело срещу бившия банкер от Ю Би Ес Никос Стефану и шестима негови сподвижници, които спечелили незаконно 11.6 млн. щ. долара чрез използване на вътрешна информация. Стефану бил участник в един от няколкото кръга от финансови професионалисти, които системно източвали и търгували с фирмени данни. Хоук установил, че тези кръгове в повечето случаи прикривали следите си с мобилни телефони, кодирани и-мейли, посредници и други слаби звена. Тези иновативни техники, по думите на Хоук, помогнали на SEC да идентифицира различни конфигурации на незаконна търговия и подозрителни връзки между търговците.


Днес надзорната комисия разработва сложни компютърни програми за преглед на търговските сделки и за откриване на връзки между дилъри и институции. За разлика от традиционните проверки за търговия с вътрешна информация, които се съсредоточават върху всички купувачи на фирмени акции в дните преди съобщението за сливане, новият подход включва изучаване на търговците, проследяване на сделките им за покупка и продажба на акции. Освен това се изследва и търговската активност на инвеститорите без оглед дали те се познават помежду си. SEC вече може да използва и т. нар. Electronic Blue Sheets - електронно искане на детайлна информация за сделки, изпратена до клирингови къщи, до брокери и дилъри и маркет мейкъри. В тях са включени имената на ценните книги, цената, датата и големината на транзакцията и страните по сделката. Първоначално тази информация е била изпращана на клринговите фирми на сини формуляри, но днес този процес става по електронен път, за да се улесни събирането на данни.


В звеното на Хоук работят 57 души - адвокати, надзорници, анализатори и специалисти по търговски стратегии, в операции с ценни книжа, пазарна структура и високоскоростна търговия.


Агенцията за регулиране на финансовия сектор, която наблюдава 4500 брокери и Службата за надзор на търговията с опции, също правят собствени анализи на търговските конфигурации и сигнализират в надзора и в министерството на правосъдието за констатирани нарушения.


ФБР, от своя страна, наема собствени анализатори, счетоводители и други експерти с опит на Уолстрийт.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във