Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Подпукаха менте посредника "24 Трейд"

Няколко седмици след като Комисията за финансов надзор, сезирана от публикации на в. "БАНКЕРЪ", предупреди официално на интернет страницата си, че дружеството "24 Трейд" ООД оперира без лиценз и застрашава родния пазар на небанкови финансови услуги, шефът на фирмата Мариан Панчев "гостува" на Трето районно полицейско управление в София. Списъкът с обвиненията, представени срещу фамозния директор, е дълъг - от измами, до укриване на данъци и извършване на непозволени дейности, казаха от полицията.


Действията на властите вероятно са провокирани и от сензационните разкрития, които направи бивша служителка на "24 Трейд ", за източване на средства от клиентски сметки и фалшификации на платежни документи, за които бе сезирала НАП.


В сайта си компанията е изключително лаконична по отношение на конкретните данни за нея, макар че се хвали, че е "една от най-динамично развиващите се фирми в своя отрасъл." Странно как Мариан Панчев успява да постигне подобен разултат, като се има предвид, че дружеството въобще не е лицензирано от КФН да предоставя инвестиционни услуги и да извършва инвестиционни дейности в страната.


Вестникът ни първи разкри незаконната дейност на регистрирания в Кипър инвестиционен посредник Safecap Investments Limited , който работи незаконно (без лиценз) на българския пазар чрез наши фирми, които постоянно мимикрират. Той започна дейността си с дружествата "Ексус Маркетс" и "Астон Маркетс", които му посредничеха тук две години. Впоследствие те бяха преименувани и регистрирани на нови адреси, съответно като 24trade и investors .bg. Под тази "вънкашност чужда и под име ново" те продължават да прибират парите на наивни българи с обещания за свръхпечалби.


"24 Трейд " ЕООД е регистрирано с капитал от 100 лева. Уеб страницата, към която пренасочват своите потенциални жертви, също е променена, сега е регистрирана някъде извън Европа, а посредникът зад нея е от държавата Белиз. Преименуваните предлагат "уникалните платформи за търговия на BrokerCapital . За пореден път проверихме на страницата на КФН и видяхме, че посредникът няма разрешение за извършване на дейност в България или в Европейския съюз, т.е. няма право да приема чужди пари. Той не отговаря на регулаторните норми за риск и риск контрол, с което застрашава интересите на своите клиенти.


Но може би още по-страшни в дългосрочен план са щетите, които "24 Трейд " могат да нанесат на родната финансова индустрия. Факт е, че инвеститорската култура у нас е на плачевно ниво и всички участници на пазара полагат неимоверни усилия да променят това. Защото, докато българинът се плаши да влага парите си в алтернативни инструменти, той е обречен да разчита единствено на лихвите по депозитите.


Макар че банковите влогове са неизменна част от профейла на всеки бъдещ пенсионер, по-рискови елементи като вложенията в ценни книжа пък осигуряват доходността, необходима, за да се надскочи по-чувствително инфлацията. Докато хора като Мариан Панчев продължават да доказват на българина, че да инвестираш в ценни книжа означава да положиш доброволно главата си на дръвника, всички усилия на държавата, регулаторите и инвестиционните посредници да съживят сектора на небанкови финансови услуги у нас ще остават без резултат. Случаят с Панчев обаче е и един от редките примери, в които родните компентентни институции се самосезираха, за да защитят закона. Да се надяваме, че и съдебните власти ще демонстрират желанието си да изчистят имиджа на България и да докажат, че никой не може да нарушава законите без последствия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във