Банкеръ Daily

Финансов дневник

Подготвя се специално законодателство след санкциите "Магнитски"

Асен Василев потвърди, че НАП проверява Горанов

Работна група в Министерството на финансите подготвя специално законодателство, след като САЩ наложиха санкции за "сериозна корупция" на Делян Пеевски, Васил Божков и Илко Желязков. Това стана ясно по време на брифинг на служебния министър на финансите Асен Василев в петък (25 юни).

"Относно законодателни промени, свързани със закона "Магнитски", започнали сме работна група, която да мисли по въпроса как държавата да има адекватни механизми на реакция, в случай на наложени санкции, които представляват заплаха за икономическата сигурност. И каква да бъде тази реакция. Това е въпрос на един бъдещ парламент, който трябва да се произнесе в детайл", каза финансовият министър в отговор на въпрос от "Банкеръ". 

Ще припомним, че в свое становище по закона "Магнитски" Българската народна банка съобщи, че е подчертала пред правителството, Министерството на финансите, Министерството на правосъдието, Министерството на външните работи, Министерството на вътрешните работи и ДАНС "необходимостта да бъде ускорена подготовката на законодателно решение, свързано с прилагането на подобни ограничителни мерки, предприемани от други държави, на национално ниво, с оглед неговото внасяне без допълнително забавяне в следващото Народно събрание".

Актуализацията на бюджета

Асен Василев съобщи, че ще внесе актуализация на бюджета в 46-ия парламент, която ще бъде започната от служебния кабинет, но довършена евентуално от редовно правителство. Идеята на служебния министър е да се променят някои разходни пера, без да са натрупва дефицит допълнително. 

"В момента виждаме изпреварващо изпълнение на приходите вследствие на по-добрата икономическа ситуация, но и на по-добрата работа на НАП по събираемостта. Очакваме преизпълнението на приходите да бъде между 1 и 1.5 млрд. лева. Съответно в разходната част могат да бъдат заложени допълнителни разходи, без това да увеличава дефицита и да води до поемане на допълнителен дълг", посочи министърът.

Той поясни, че има разходи, които са притеснителни и при които няма достатъчно контрол. Той даде пример с изплатените средства за автомагистрала "Хемус" и т.нар. ин-хаус поръчки.

В приходната част се оказва, че акцизите растат два пъти по-бавно от приходите като цяло. Другото притеснение е свързано с данните, че на годишна база държавата продава активи, основно земи, като част от тези сделки според Асен Василев са на "странно изглеждащи цени". 

НАП проверява ексминистъра Горанов

Финансовият министър потвърди тиражираната по-рано информация, че НАП проверява един от неговите предшественици на поста - Владислав Горанов.

"В пресата излезе голямо несъответствие между приходите, които той е генерирал и разхода, който е направен. Съответно НАП трябва да провери дали има несъответствие", поясни Василев.

Очевидно, повод за проверката на ексминистъра на финансите Владислав Горанов е сделката на неговата фирма "Трилема Кансълтинг" ЕООД, която наскоро придоби два имота в блок 11 на бул. "Цариградско шосе". Първият представлява бивш офис на банка с площ 145 кв. м, който се намира на партерен етаж, а вторият имот е записан като "учебна занималня на две нива" и е 136 кв. м. Към него има и прилежащо мазе. Сделката е сключена на 27 май, а материалният интерес възлиза на 752 994 лв. Продавачът е фирмата "Лазурит 94" АД. Горанов обясни, цитиран от няколко медии, че Горанов тези 750 000 лв. са от търговската дейност на консултантската му компания, както и от заем.

За проверката на новия ръководител на НАП Румен Спецов, финансовият министър Асен Василев каза, че проверката се извършва от прокуратурата и правителството няма информация докъде е стигнала.

Facebook logo
Бъдете с нас и във