Банкеръ Daily

Говорителят на НАП Росен Бъчваров:

Подаването на данъчни декларации по електронен път ще е хитът на кампанията

Подаването на данъчни декларации по електронен път с персонален идентификационен код /ПИК/ ще бъде хитът на тазгодишната кампания, като от НАП очакват всяка трета декларация да бъде подадена онлайн. Говорителят на приходната агенция Росен Бъчваров обясни пред Дарик радио, че персоналният код се издава безплатно в офис на агенцията по постоянен адрес. От сутринта има вече и над 2 000 подадени хартиени данъчни декларации, съобщи още той.

Персоналният идентификационен код се оказва хитът на тазгодишната данъчна кампания, каза Бъчваров. "Около 150 000 души имат издаден такъв код. Тази година, подавайки онлайн декларацията, било с електронен подпис или с ПИК, е единственият начин да се получат 5 процента отстъпка от данъка. „Хартиената" отстъпка от 5 на сто вече не съществува като възможност, така че човек, който има висок доход или просто иска да получи отстъпка, може да го направи, ако до 31 март подаде декларацията си онлайн било с електронен подпис, или с ПИК и плати данъка не до 31 март, а до края на април", подчерта говорителят на НАП. Ако ли пък не, хартиените декларации вече се подават и от сутринта има подадени около 2000 хартиени и около 30 подадени онлайн с електронен подпис, каза Бъчваров.

„Издава се персоналният код на хартия. Много важно е той да бъде съхраняван. Ако бъде откраднат, загубен или по някаква причина някой знае без наше желание персоналния ни код, трябва незабавно да се обадим на телефонния номер на НАП - 0 700 18 700, за да го блокираме, защото вече с новите възможности не е изключено загубеният ПИК да ни навлече неприятности", обясни говорителят на НАП.

Той обясни, че в близко време от приходната администрация ще внедрят нова електронна услуга, която директно свързва данъчната сметка със системата за онлайн плащане, тоест буквално казано, вместо човек да попълва разни данни - размерът на сумата, ако е закъснял малко - главница, лихва, различните кодове и сметки за плащане, което е малко или повече досадна техническа работа, може да бъде заместено с едно копче „плати".

„Да направим плащането на данъци приятно, никога не бихме могли - не се и опитваме, но всички тези нововъведения са с идеята плащането на данъци да стане по-лесно. С персоналния код, който е напълно безплатен, издава се веднъж и действа години напред, имаме убеждението, че броят на деклариращите онлайн физически лица тази година ще се удвои, а до пет години само единици биха могли да са хората, които да искат по някаква необяснима нам причина да се срещат физически със служители. Вярваме, че до края на данъчната кампания съвсем спокойно всяка трета данъчна декларация от граждани би могла да дойде онлайн", каза той.


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във