Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Подадоха две оферти за ТБ Виктория

На 4 ноември изтече крайният срок за подаване на индикативни оферти за покупката на ТБ "Виктория", която е 100% собственост на обявената в несъстоятелност Корпоративна банка.

По информация на вестник "БАНКЕРЪ" до тази дата и двамата инвеститори - Българо-американска кредитна банка и "Търговска банка Д" - са направили своите предложения. Те са както за цената, която са готови да платят за капитала на ТБ "Виктория", така и за начина, по който предлагат да уредят задълженията й към нейния собственик - Корпоративна банка (която е дала депозит на обявената за продажба банка).

Офертите се подават до "АФА" ООД, която е консултант на синдиците на Корпоративна банка по въпросната процедура. Следващите ходове по нея предвиждат кандидатите да бъдат допуснати да направят пълна правна и финансова оценка на ТБ "Виктория", на базата на която да подадат своите актуализирани оферти. Целият този процес ще продължи най-вероятно до края на годината.

Ще припомним, че намерение за покупката на ТБ "Виктория" заявиха осем кандидати. Освен БАКБ и "Търговска банка Д" това бяха ИНВЕСТБАНК, БТК, консорциумът между "Лев Инс" и австрийския "Кеблер холдинг", консорциумът между  Hanson Asset Management и инвестиционния посредник "Еврофинанс" (част от "Еврохолд"), а също египетският строителен холдинг  Zaghloul Holdings - Egyptian Engineers Group, и "Транзакт Юръп Холдинг".   При проведените консултации между представителите на продавача с БНБ Централната банка изрично препоръча в списъка на допуснатите до наддаването за ТБ "Виктория" купувачи да бъдат включени само стратегически инвеститори. Под понятието стратегически инвеститори БНБ разбира банки, които са преминали прегледа на качеството на активите без надзорни препоръки. Именно поради тази причина от осемте кандидати в състезанието останаха само БАКБ и "Търговска банка Д".

Facebook logo
Бъдете с нас и във