Банкеръ Weekly

Зверства

Почти десятък върху почти нулеви лихви

Дянков и Горанов - не по врат, ами по шия!

Лиxвитe по срочни депозити в мoмeнтa ca peĸopднo ниcĸи. Пpи няĸoи бaнĸи за определени продукти те падат под половин процент. Говорим за ефективна годишна лихва. Негативната тенденция е с категоричен тренд от края на 2009 г., но най-драстични измерения тя придоби през миналата година.

Caмo от август 2014-а до август 2015-а лиxвитe ca пaднaли пoчти двoйнo, a oтĸaĸтo e зaпoчнaлa тeндeнциятa нa  пoнижeниe, мoжeм дa видим проценти, ĸoитo ca 3-4 пъти пo-ниcĸи. B пepиoдa нa финaнcoвa ĸpизa мeждy 2008 и 2010 г. бaнĸитe изпитвaxa лиĸвидни пpoблeми, лиxвитe pacтяxa, пpивличaxa ce cpeдcтвa.

Логично е да проверим дали лихви, на които първият знак от размера е нула, издържат на инфлацията. Иначе казано, дали в България вече има отрицателни лихви, т.е. нива на доходност, които не само не спасяват парите в банките от инфлацията, но и позволяват на инфлацията да гризе от главниците.  

Справката на НСИ показва, че от началото на годината до август все още има дефлация, която е в размер на 0.3 процента. Прогнозите са, че тя ще остане на подобно ниво до самия край на годината.

Значи засега бодрата новина е, че няма отрицателна лихва по депозитите. Тоест, че влогът все още е временно спасение, защото дори и лихвите да паднат хипотетично до нула, дефлацията „добавя“ към вложената стойност 0.3% годишно, но засега. Тук е мястото да припомним, че и Министерството на финансите прогнозира дефлация от 0.6% в края на 2015-а.

Да спрем до тук с налудничавата статистическа радост, защото инфлацията ще  достигне 1.8% през 2016 г. и 2% в края на 2018-а. Колко ще е тя в края на тази година е трудно да се каже. Очакванията на Българската народна банка са за липса на дефлация или съвсем лека инфлация. Централната банка прогнозира още, че през третото тримесечие инфлацията у нас ще бъде в диапазона от -1% до -0.1%, а през четвъртото тримесечие на 2015 г. - ще бъде в границите от - 0.8% до 0.4 процента. Значи пак спокойствие, поне до края на годината.

Всичко дотук изглежда поносимо добро за депозитите на гражданите, но само ако сме забравили „изобретението“ на ГЕРБ-ерския финансов гуру Симеон Дянков - „Данък лихва“. Както е известно, през декември миналата година парламентът гласува за тази година той да запази размера си от 8 процента. Данъкът се дължи върху начислената в края на годината лихва върху наличната в сметката сума. Банките го начисляват автоматично и го превеждат на НАП.

За по-голяма прегледност можем да си послужим с пример. Имате на депозит 1000 лв. при лихва 0.6%, които носят 6 лв. годишна доходност. След като банката наложи „данъка на Дянков от 8%, това прави 0.48 лв., което орязва „спечелените“ 6 лв. до около 5.50. Въпросът е има ли смисъл тези пари да стоят цяла година по сметка, за да се обогатите с 5.50 лева.

Коментарите защо продължава да съществува този срамен данък върху почти нулеви лихви пък са излишни. Предстои да видим какво ще решат депутатите, разглеждайки данъците за 2016-а през новия парламентарен сезон.

 

Ефективна годишна лихва по депозити

Банка Пиреос България   „Стандартен депозит 10“  1.02%

Инвестбанк       Депозит  Екстра+      0.74%

БАКБ         Стандартен депозит 0.65%

Лихвите са по средния депозит в българската банкова система от 5000 лева. Депозитът е тримесечен с фиксирана лихва без право на овърдрафт и довнасяне, с плащане на лихвата на падежа.

 

 

 

Депутатщини

За един пробит лев

За втори път облагат парите по депозит в банката

В нашия край на такива хора им викат „омрази“, ударението е на „о“. Симеон Дянков беше „дваж баш омраз“, както казват пак в Резервата. Най-вече заради „Данък лихва“.

Но ето че две години след като човекът, който в името на фискалната стабилност подлагаше на Бойко динени кори, слезе за последен път по стълбите на Министерския съвет, а нещата си остават същите.

Нали уж тази година данъкът върху лихвите щеше да падне с 2 до 6 на сто. А през следващите с още по два, за да може от 2017-а вече да изчезне. Но през миналия декември сегашният, не оня - лошият парламент, гласува данъкът да не пада. Затова тази година, пък и май завинаги, ще цакаме на държавата едни грешни пари - данък върху почти нулев доход.  

ГЕРБ-ерите, реформаторите и АБВ-ейците се надпреварват да обясняват, че доходите от лихви са като всички други доходи - от трудови правоотношения, от извънтрудови правоотношения, от наеми, от допълнителен труд, от всичко. И забравят, че парите в банките веднъж вече са били обложени с десятък, и то авансово. А чрез "Данък лихва" ги облагат повторно дори и когато те са вложени в банка не с инвестиционна цел - на разплащателна сметка например. (Не знам дали сте обърнали внимание, но тази година десятък върху лихвите ще платят всички, които държат някакви пари в банки, а не само гордите притежатели на срочни влогове.) Какво да направят гражданите, за да се спасят от това бреме - да разпорят пак дюшеците ли?

Силните на деня не коментират и защо не се облагат доходите от търговия на фондовата борса и доходите от лихви по облигации, където се генерира доста по-висока доходност, а се изтезават само нещастните банкови вложители.

Дянков бил лош! А последователи бол...

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във