Банкеръ Daily

iN MEMORIAM

Почина финансистът Стоян Александров

Стуцата издъхна на 71-годишна възраст

Бившият финансов министър, банкер и преподавател Стоян Александров е починал днес. Той е роден на 14 юни 1949 в село Илия, Кюстендилско. Завършва финанси и кредит във Висшия финансов стопански институт "Д. А. Ценов" в Свищов. Работи като преподавател във Висшия икономически институт "Карл Маркс" в София.

В началото на 90-те години на миналия век оглавява данъчното управление в Министерството на финансите, а през 1992 година става финансов министър в правителството на Любен Беров. По време на мандата му са завършени преговорите за преструктуриране на външния дълг на страната, плащанията по който са прекратени от правителството на Андрей Луканов през 1990 г.

Той е човекът, въвел данък добавена стойност (ДДС) - от 1 април 1994 г.

В ролята на си на финансов министър често критикува банките. Впоследствие обаче, заставайки от другата страна – като банкер споделя, че на кредитните институции и техните мениджъри никак не им е лесно.

След периода си на министър Стоян Александров бе директор на Централна кооперативна банка, а по-късно стана председател на Управителния съвет на D банк.

По време на световната финансова криза през 2009 г. той се опита да внесе разум в бясната надпревара за привличане на депозанти. Според него първо трябвало да се сринат лихвите по депозитите, което щяло да доведе до намаляване на лихвите по кредитите. „Няма никакво логическо обяснение при нулева инфлация да се поддържат нива на лихви по депозитите от 6-8 или 9 процента, а в същото време има свръхликвидност в икономиката, на международния пазар се разиграват огромни пари 2-3 млрд. – и то при символични лихви. Факт е, че основният лихвен процент падна под 1%. Това показва колко перверзна е нашата икономика”, казва Малката Секира, както го наричаха студентите му.

След банковия си период Стуцата, както го наричахме приятелите му, се отдаде на политиката.

През 2003 г. е издигат от БСП за кандидат за кмет на Столична община, но губи на втория тур от Стефан Софиянски. Впоследствие бе общински съветник от "Движение 21".

През 2018 г. на Александров бяха повдигнати две обвинения в незаконно лихварство, но така и не се стигна до произнасяне на съда.

Никога не съм крил, че давам заеми. Аз самият не съм имал и един лев заеми, обясни той за „БАНКЕРЪ”. Същото се се отнася и за фирмите ми. А това означава, че давам назаем само свои собствени пари, при това с доказан произход и платени данъци. Давам ги или като физическо лице, или през някоя от фирмите ми, една от които е лицензирана да отпуска заеми. Ако съм искал да крия нещо, съм могъл да вкарвам парите си във финансовата ми институция и да ги давам през нея. Тя е с подновен лиценз и е минала през две финансови ревизии, които не са установили нередности.

Лихвар е този, който не работи нищо друго, няма други доходи и се издържа от лихвите по заемите си. Така е по всички писани и неписани правила. А аз имам солидни други доходи и никога не съм живял от лихвите. Всеки доход от лихви по заеми, които съм отпуснал, е вписан в данъчната ми декларация за съответната година и върху него е платен дължимият данък. В представения ми ревизионен доклад от НАП за периода 2010-2014 год. няма констатирани дължими данъци от получени лихви, твърдеше Стоян Александров.

Поклон пред паметта му!

Facebook logo
Бъдете с нас и във