Банкеръ Daily

IN MEMORIAM

Почина бащата на банковата консолидация

На 19 ноември т.г. е починал Елен Георгиев – банкерът, който с право носи титлата „баща на банковата консолидация”. Докато в началото на 90-те години частните банки никнеха като гъби след дъжд – предимно със заемен капитал, държавата реши, че трябва да намали броя на своите кредитни институции, като ги консолидира. Плановете бяха по този начин да възникнат пет-шест големи и стабилни кредитни институции. За целта още в началото на 1992-ра бе създадена Банковата консолидационна компания - фирма, която притежаваше мажоритарните дялове в капиталите на всички държавни банки. Сред първите й шефове беше Елен Георгиев. Той още през 1993-а обедини 30 държавни банки и създаде Обединена българска банка.  

Според Олег Недялков, един от първите ръководители на тази банка, делото на Георгиев е достойно за „Рекордите на Гинес”.

Елен Георгиев дълги години ръководеше Интернешънъл Асет Банк. През 2011 г. той се раздели с банката по взаимно съгласие. На въпроса: защо напуска той заяви: "Аз съм от това поколение хора, които се отдават напълно на работата и покрай нея забравят да се грижат както за себе си, така и да обръщат достатъчно внимание на семейството си. Смятам, че е време да променя това. Затова реших да се оттегля от длъжността главен изпълнителен директор и да загърбя временно стресовете на банковия пазар".

Дипломатичен отговор на човек, заемал доста отговорни постове в банковата система на България. Защото Елен Георгиев е истински банков мениджър от кариерата. Години наред е бил шеф на клона на държавната Българска външнотърговска банка (сега УниКредит Булбанк) във Виена. В зората на демокрацията бе един от тримата изпълнителни директори на Банковата консолидационна компания и член на висшия мениджмънт на държавната банка БИОХИМ, която сега също е част от УниКредит Булбанк. След това последователно бе директор Маркетинг и продажби на Орел - Г Холдинг и директор Ликвидност на държавната Насърчителна банка (сега Българска банка за развитие). От пролетта на 2006-а Елен Георгиев става главен изпълнителен директор на Интернешънъл Асет Банк.

Последното му работно място беше като изпълнителният директор на Микрофинансиращата институция ДЖОБС (МФИ ДЖОБС).

Поклонението пред тленните останки ще се състои на 25 ноември от 13 часа на Централните софийски гробища.

Поклон пред паметта му!

В. „БАНКЕРЪ”

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във