Банкеръ Daily

Финансов дневник

Почина Аншу Джeйн – най-амбициозният банкер в "Дойче банк"

Аншу Джeйн почина на 59-годишна възраст от рак. В продължение на две десетилетия той е водеща фигура в "Дойче банк" - най-голямата банка в Германия, издигайки се постепенно в йерархията й. През 2012 г. става първия главен изпълнителен директор на банката, който не знае немски. Само три години по-късно - през 2015-та, той си подава оставката.

Негови колеги го описват като „най-добрия банкер, работещ с инструментите с фиксиран доход, сред своето поколение“. Той ръководи финансовата институция, когато тя се опитва да завладее „Уолстрийт“. Тази негова мисия, която в продължение на около 15 години е впечатляващо успешна, завършва с екзистенциална криза, проблематична за банката години наред след напускането на Джейн.

Аншу Джейн e роден в индийския град Джайпур през 1963 г., като расте и учи в Делхи, където баща му е държавен служител. Завършва икономика в Търговския колеж „Шри Рам“. Заминава за Съединените щати, за да учи бизнес администрация в Масачузетския университет. Първите си професионални стъпки прави в „Мерил Линч“ в началото на 90-те години, където се среща с вече покойната легендарна звезда на „Уолстрийт“ - Едсън Мичъл - геният на капиталовите пазари, който е известен с непоклатимите си лидерски позиции и с бляскавия си начин на живот.

През 1995 г. Мичъл е привлечен да работи за „Дойче банк“ и взима със себе си и Аншу Джейн. Под влиянието на своя наставник Джейн възприема твърдия стил на договаряне, насърчавайки по-агресивното поведение, но и съветвайки по-късно подчинените си да се оттеглят, когато се окаже, че дадена сделка не би била икономически изгодна за банката.

Когато Джейн започва да управлява инвестиционната банка, следва дарвиновите подходи на Едсън Мичъл. Въпреки раздразнението на някои свои колеги той често събира различни екипи, които да се фокусират върху много сходни области на бизнеса - само и само за да ги накара да се състезават помежду си.

„Аншу беше като убиец. Винаги имаше нож между зъбите си - спомня си един от подчинените му. - Той имаше невероятна мотивация да успее, да се научи, да се надскача.“

През целия си живот Джейн е вегетарианец, верен на съпругата си – Гитика, която среща, когато е на 17 години, и няма никакъв интерес да харчи парите си за екстравагантни идеи и прищевки.

„Онези дни бяха много диви, но Аншу беше много срамежлив“, каза Дезире Фикслър, която за първи път го среща в „Мерил Линч“. По-късно, през 1996 г., той я наема като специалист по структурирани финансови продукти в „Дойче банк“.

„Той беше най-честният началник, който някога съм имала. Не съдеше хората по тяхната религия, раса или пол“, отбелязва Фикслър.

„Всеки, който е работил с Aншу, е останал впечатлен от страстта, с която взимаше лидерските си решения, и от високата му интелектуална класа", каза и главният изпълнителен директор на „Дойче банк“ Кристиан Севинг.

Джейн е страстен играч на крикет и голф и прекарва голяма част от свободното си време, наблюдавайки дивата природа и усъвършенствайки уменията си като фотограф.

Най-големият въпрос, който ще остане без отговор, е как човек като него - описван като един от най-умните банкери на своето поколение, изобщо не е преценил въздействието на регулаторните промени върху бизнеса след финансовата криза.

Като главен изпълнителен директор на „Дойче банк“, той следва стратегията „последният оцелял е победител". Тя обаче не се харесва на регулаторите, които я смятат за погрешна и опасна. Тъкмо тя е една от причините през 2015 г. германският регулатор BaFin да настоява за отстраняването на Джейн от поста му на главен изпълнителен директор на „Дойче банк“.

За зла участ репутацията на Джейн е силно накърнена от поредица разследвания за неправомерни действия от страна на „Дойче банк“ и последващи глоби за банката в размер на милиарди. Регулаторът BaFin обаче оттегля обвиненията си, че Джейн го е заблудил с лъжлива информация.

„Абсолютно погрешно е да се съмнявате в неговата почтеност“, настоява негов дългогодишен приятел и колега.

По-малко от две години след като напуска „Дойче банк“, Джейн оглавява американската фирма за финансови услуги „Кантор Фицджералд“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във