Банкеръ Weekly

Финансов дневник

По-високи такси за "Гражданската отговорност"

Комисията за финансов надзор (КФН) повиши таксата, която застрахователите внасят в Гаранционния фонд за всяка сключена от тях полица "Гражданска отговорност" на автомобилистите. Това се вижда от решение на регулатора, според което застрахователните компании вече ще са длъжни да заплащат на фонда не по 8.50 лв., а по 12 лв. за всяка полица по "Гражданска отговорност".

Основната роля на Гаранционния фонд е да изплаща на пострадалите обезщетения при щети, нанесени от некоректните шофьори, които не притежават задължителна застраховка. Според данните за 2015-та фондът е изплатил 1761 подобни претенции за обща сума 25 599 976 лева. Към края на третото тримесечие на 2016 г. са предявени претенции в 1207 случая, но тяхната стойност се е увеличила до 29 637 989 лева. Според експертите този ръст на стойността на обезщетенията се дължи на инцидентите в чужбина, причинени от български шофьори без "Гражданска отговорност".

За да се намали броят на тези претенции, от началото на годината започна автоматичното отнемане на регистрацията на автомобили с изтекла застраховка за отговорност към трети лица. Така щетите, причинени от дерегистрираните автомобили с български номера, но без застраховка, вече ще бъдат изплащани от гаранционния фонд на страната, на чиято територия е станал инцидентът.

За изплащане на обезщетенията у нас фондът събира от застрахователите различни видове такси.

Размерът на вноската, която дружествата са длъжни да заплащат за всяка сключена задължителна застраховка на автомобилистите, не беше променян от 2007 година. Тогава сумата беше намалена с 1.50 лв. - от 10 лв. стана 8.50 лева.

При приемането на Кодекса за застраховането в края на миналата година част от застрахователните дружества настояваха да се намалят вноските им към фонда. Регулаторът не уважи искането им, но запази размерите на таксите през цялата 2016 година.

От сегашното решение на КФН се вижда, че не се предвижда вноската, която застрахователите заплащат на фонда за всяка сключена задължителна полица "Злополука" да бъде променена. Така на дружествата и занапред ще бъдат удържани по 0.15 лв. за всяка застрахована седалка от превозвачите, които извършват обществен превоз на пътници.

Застрахователите ще трябва да внасят дължимото към фонда на десето число на втория месец от сключването на задължителните застраховки. Те ще трябва да внесат пълната сума - независимо от това дали клиентът им е избрал да плати разсрочено премията по полицата си, или не.

Facebook logo
Бъдете с нас и във