Банкеръ Weekly

Финансов дневник

По-строги регулации и за "сенчестото банкиране"

"Много бизнес организации, които извършват банкови дейности, но в същото време не са банки могат да се превърнат в толкова важни за банковата система, така че да се наложи да бъдат регулирани като традиционните банки". Това заяви членът на управителния съвет на Европейската централна банка Ерки Лийканен по време на форум във Финландия.

Финансовите регулаторите по цял свят се опитват да хвърлят повече светлина върху т.нар. "сенчесто банкиране", индустрия, която по някои изчисления достига 24 трлн. евро в Европа. Тя включва фондове на паричния пазар, някои хедж фондове, както и фирмите, участващи в търговията с ценни книжа и такива на пазарите за обратно изкупуване. Подобни фирми заемат и отпускат пари като традиционните банкови институции, но тъй като не са такива, често остават извън обхвата на регулаторите.

Според Лийканен, който също управлява Централната банка на Финландия, по-строгите правила за работата на банковия сектор, които бяха въведени през последните години, могат да доведат до развитие на нерегулираното сенчесто банкиране.

"Ако бъде необходимо ще бъдат предприети допълнителни мерки, като прилагането на дефиниции за системно важни финансови институции и разширяването на обхвата на регулациите и надзора в сектора на сенчестото банкиране", коментира Лийканен.

Съгласно новите правила за капитала Базел III банките със системно значение за стабилността са изправени пред по-високи изисквания.

Ерки Лийканен е един от водещите участници в банковите реформи в Европейския съюз, насочени към намаляване на рисковете в системата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във