Банкеръ Daily

Финансов дневник

По-бедните румънци са освободени от банкови такси

Откриването или закриването на банкова сметка, управлението ѝ, както и основните операции като внасяне или теглене на суми са безплатни за мнозина румънци съгласно закон, който се прилага от началото на тази година.

Според закона банките нямат право да вземат комисиони от клиенти с доходи доста под средната месечна заплата, която за тази година се очаква да бъде 4162 леи (1744 лева), пише в. "Ромъния либера". Това означава, че всички румънци, чиито месечни доходи не превишават 2500 леи (1048 лева), могат да се възползват от безплатното обслужване, посочва изданието, цитирано от БТА. 

Законът прилага разпоредбите на европейска директива от 2014 г., която цели да осигури достъп на "уязвимото“ население до най-простите банкови услуги. Европейските власти позволиха на всяка страна да определи понятието "уязвим потребител", а управляващото в Румъния левоцентристко мнозинство обвърза това понятие с прогнозираната средна заплата за страната. 

Така от безплатните банкови операции могат да се възползват хора с доходи, не по-високи от 60% от средната брутна работна заплата за страната.

Facebook logo
Бъдете с нас и във