Банкеръ Daily

Финансов дневник

Плъзна мълва за сливане на "Ю Би Ес" и "Креди Сюис"

Председателят на швейцарския банков лидер - "Ю Би Ес груп" - Аксел Вебер - проучвал доколко осъществимо би било мега-обединение с националния конкурент "Креди Сюис груп". Това е част от регулярните "проигравания" на бъдещите стратегически варианти на институцията, твърдят добре информирани източници. "Ю Би Ес" - най-големият мениджър на лични състояния в света - обсъждал опцията с консултанти и все още не я е отнесъл на ниво управителен съвет, допълват пожелалите анонимност лица. Те посочват, че оценката е част от рутинните вътрешни планови процедури и в момента не се водят формални дискусии между двете банки.  

Мълвата за евентуална сделка плъзна на 14 септември когато швейцарският финансов блог Inside Paradeplatz написа, че Вебер и председателят на "Креди Сюис" - Урс Ронер - биха постигнали съгласие за обединение още през 2021-а. Засега няма официален коментар по тези спекулации.

Дебатът за консолидация на европейските банки се нажежи с избухването на пандемията от COVID-19, превърнала се в поредното предизвикателство след отрицателните лихвени проценти, стопяващи от години банковите печалби. Испанските "Каиха банк" и "Банкиа" обявиха на 3 септември, че обсъждат възможността да се обединят и да създадат най-големия испански кредитор. В швейцарския случай нещата са много по-сложни, въпреки че потенциална сделка ще позволи да се елиминират припокриващите се дейности на двете страни, посочва анализаторът на "Фонтобел" - Андреас Вендити. Той обяснява, че "регулациите ще са най-голямото препятствие", защото изискванията на контролните органи са толкова по-стриктни колкото е по-голяма наблюдаваната институция.   

Вебер е сред банковите лидери, които настояват за консолидация на европейските кредитори, за да могат те да се конкурират по-успешно с американските съперници. Агенция "Блумбърг" съобщи преди две години, че "Ю Би Ес" и "Креди Сюис" оценяват възможността да обединят дейността на екипите, които обработват сделките, за да намалят разходите. Тези разговори продължавали, твърдят запознати с въпроса лица. Миналата година пък "Ю Би Ес" огледа за кратко и идеята за сливане с "Дойче банк", след като обединителните преговори на германския банков първенец с "Комерцбанк" се провалиха.  

Евентуалното цялостно обединение на двете най-големи швейцарски банкови групи би се натъкнало на сериозни регулаторни препятствия, както и на изисквания за допълнителен капитал и ликвидност, които биха заличили потенциалните икономии на разходи. Главният изпълнителен директор на "Ю Би Ес" - Серджо Ермоти - отдавна се оплаква, че наредбите за "прекалено големите, за да фалират" кредитори в Швейцария създават пречки за най-едрите банки на страната.     

Алпийската държава въведе първите подобни правила през 2012-а след като правителството се включи в спасяването на "Ю Би Ес" от ударите на финансовата криза от 2008-а. По онова време Федералната банкова комисия отхвърли идеята за сливане на "Ю Би Ес" и "Креди Сюис". Просто защото комбинацията на двете кредитни институции би работила срещу усилията на контролните органи да ограничат риска и последствията от банков фалит върху националната икономика и би предизвикало опасения за нелоялна конкуренция заради доминиращите позиции на банките на местния пазар. Да не говорим, че "Ю Би Ес" е най-големият мениджър на лични състояния в света, а "Креди сюис" е в челната десетка. И евентуално обединение би накарало някои клиенти да прехвърлят авоарите си в друга институция, за да диверсифицират риска. 

В областта на инвестиционните банкови услуги комбинацията на двете банки би имало смисъл, защото "Ю Би Ес" акцентира върху търговията на акции, докато "Креди Сюис" е традиционно по-силно в сделките с книжа с фиксиран доход и с дългове. Въпреки това мащабни инвестиционни банкови операции биха засилили вниманието на швейцарските регулатори. Което провокира коментарите на някои анализатори, че е по-вероятно дребни играчи да бъдат погълнати от едри европейски кредитори отколкото "бракосъчетанието" на банкови гиганти. 

И "Ю Би Ес" и "Креди Сюис" редуцираха търговските си операции след финансовата криза от 2008-а и наблегнаха на управлението на лични състояния. И макар че този подход понижи колебанията на приходите, растящата конкуренция за богати клиенти и отрицателните лихвени проценти се отразиха негативно на цените на банковите акции. Книжата на "Ю Би Ес" загубиха 43% от пазарната си оценка през последните пет години, а на "Креди Сюис" - почти 58 процента. 

"Ю Би Ес" все още не е приключила и с промяната на банковото ръководство. Това ще се случи през ноември, когато Ермоти трябва да предаде управлението на бившия шеф на "Ай Ен Джи груп" - Ралф Хамърс. "Креди Сюис" свърши тази работа преди няколко месеца като замени главния си изпълнителен директор Тиджан Тиам с Томас Готстейн. Мандатът на Ронер, който е в банковия борд от 2009-а, а от 2011-а е негов председател, приключва през април 2021-а.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във