Банкеръ Daily

Финансов дневник

Плоският данък остава

Плоският данък (10%) при облагане доходите на физическите лица ще се запази и през 2017 г. Това реши окончателно парламентът, приемайки на второ четене промени в пакета данъчни закони за догодина.

С новите данъчни промени се въвежда се данъчно облекчение за извършени безкасови плащания. Намалението ще е един процент от дължимия за годината данък, но не повече от 500 лв. Депутатите дават възможност на физическите лица да коригират еднократно данъчната си декларация. 

Предвижда се още наследниците да подават данъчна декларация за дохода на починал роднина. Това не е задължително, но е възможно, ако не го направят, да им бъде направена данъчна ревизия. Отпадна предложението всяко плащане над 5 хиляди да става по банков път

При дебатите за плоския данък от БСП поискаха отмяна на единната ставка и замяната й с прогресивно подоходно облагане, както и въвеждането на необлагаем минимум. Идеята обаче, бе подложена на жестоки критики от почти всички други парламентарни групи и в крайна сметка бе отхвърлена.

Червените настояваха за връщане на данъчната система отпреди десетина години - колкото по-високи доходи получава лицето, с толкова по-висока ставка да се облагат те. Конкретното предложение предвижда необлагаем минимум за суми до минималната заплата, а 10% налог да се запази само за доходи между минималната заплата и 1000 лв. Оттам следва стръмна скала на облагане – данък между 15 и 27%.

По време на дебатите от Реформаторския блок и Патриотичния фронт призоваха БСП да си оттеглят предложението, защото то ще удари средната класа.

"Като искате справедливо данъчно облагане, защо не се насочите към петролни компании в България, които в последните години имат 55-56 млрд. лв. приходи, а отчитат нулева печалба и съответно нулев данък. Насочете се към тези фирми, в които един ваш партиен колега беше в управителния съвет", обяви Димитър Байрактаров от патриотите.

Мартин Димитров от реформаторите също се изказа в същия дух: "да махнеш измервателните уреди на петролни компании и сега да искаш вдигане на данъците на хората е непоследователна политика. Оставам с малката надежда БСП да си уддържи думата поне тази седмица и да си оттегли това предложение." Той призова БСП да отидат на изборите с посланието, че ще увеличават данъците на средната класа. "Нека хората да го чуят и разберат. Защото БСП са готови винаги да фалират България, по всяко време са на разположение по темата", разгневи се Димитров.

Предложението на БСП бе защитено в залата от Михаил Миков. "С нашите предложения лицата с доходи до 1400 лв. ще имат по-голям разполагаем доход. За каква средна класа говорите, като 40% от българските граждани живеят в риск от бедност и имат няколко изхода: единият е да мигрират към страни с прогресивно облагане, в които ще им остава повече разполагаем доход от труда. Видя се, че въвеждането на плосък данък не даде онова развитие на страната, а само необходимост от поемане на нови дългове. Несъмнено е, че предстои период на България, в който данъците трябва да бъдат повишени, за да се връщат  дълговете, които правителството на ГЕРБ изтегли", посочи той.
 

  

Facebook logo
Бъдете с нас и във