Банкеръ Daily

Финансов дневник

Плоският данък е по-справедлив, смята Менда Стоянова

Плоският данък е по-справедлив, защото стимулира хората да работят повече, да имат собствен бизнес, което дава възможност те да измъкнат икономиката нагоре. Това заяви председателят на временната комисия по бюджет и финанси и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова пред БНТ.

"Ако се въведе прогресивно подоходно облагане с необлагаем минимум, това означава, че се нарушава балансът в данъчната система, т.е. 811 млн. по-малко приходи ще постъпят", обясни тя.

Стоянова каза, че сега данъчната система е ориентирана към косвените данъци, като основните приходи идват от ДДС и акцизи, следвани от приходите от данък върху общ доход, и накрая постъпленията от корпоративния данък. "Ако ние решим, че основните приходоизточници ще бъдат от доходите на хората, тогава трябва да направим корекция в косвеното облагане, в акцизите, или в данъка върху корпоративните печалби", каза още председателят на бюджетната комисия.

Тя разкри, че е била изненадана, че вчера Патриотичният фронт и АБВ са гласували в подкрепа на закона на БСП за въвеждане на прогресивния данък.

Стоянова припомни, че Патриотичният фронт е отказал да участва в правителството, затова коалиционното споразумение е подписано между ГЕРБ и Реформаторския блок, а патриотичната формация е подписала само програмната декларация. "Патриотичният фронт" не са в коалицията и за мен не би трябвало да имат право да поставят вето на назначенията, защото те се правят от правителството, съответните министри и в крайна сметка от коалицията, която е съставила правителството", коментира Стоянова.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във