Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Плоски мисли за плоския данък

„Памперсите и политиците трябва да се сменят често. По една и съща причина.“

Като си представя:  Корнелия - премиер, Таско Ерменков - министър на енергетиката, и Гечев - икономически министър, изпадам в тремор. Това са хората, които могат да направят релеф от вдлъбнатости и изпъкналости на плоския данък, с което да го обезсмислят. Гечев специално замисля от години този терористичен акт. Апогеят беше ултиматумът за отпадане на плоския данък срещу подкрепа за бюджета от есента на миналата година.

Хората с брутен доход между минималната заплата и 1000 лв. трябва да продължат да се облагат с 10% данък, предвижда левицата. Горницата между 1000 лв. и 2000 лв. ще се облага с налог от 15 на сто, тази между 2000 лв. и 5000 лв. - с данък от 20 процента. Облагането за възнагражденията от 5000 лв. до 10 000 лв. ще е 25 на сто, а над 10 000 лв. - 27 на сто.

Като дойде времето за предизборни ангажименти обаче, социалистите се усетиха, че с темата данъци по-скоро ще губят, отколкото да печелят, и млъкнаха. Изненадващо обаче откриха, че подобен експеримент ще им струва 1.2 млрд. лева.

Запомнете, при социалистите промените се свързват задължително  с конспиративната внезапност, т.е. революционност. Но като се уплашат, бягат в гората и разчитат на партизанщината. Затова те с лекота се оттеглиха от щурмуването на плоския данък и заложиха на откъслечни набези. Така, въпреки че БСП увери в предизборната си програма, че няма да отменя плоския данък, не трябва да й се вярва безрезервно. В подмолност ги заподозря и Десислава Николова от Института за пазарна икономика.

Едната флангова атака е т.нар. семейно подоходно облагане, което е нещо съвсем друго. Ще се опрощава на родител 50 лв. месечно от дължимия данък общ доход за всяко дете. Както бе обяснено от Драгомир Стойнев от БСП, ако заплатите на двамата родители са общо 1000 лв. на месец и те имат две деца, то това семейство няма да плаща никакъв данък общ доход.

Така деянието, представено като „семейно подоходно облагане”, реално ще отмени плоския данък за една голяма част от данъкоплатците. Според сметки на НАП нулевите плащания ще облагодетелстват около 1.5 млн. българи.

Заедно с другата идея на БСП - доходите над 10 000 лв. на месец да се облагат със ставка от 20%, това означава реално отмяна на плоския данък. Макар и 20-те процента данък да засегнат според НАП около 7 хил. души.

И какво от това?

Първо, ще се лишим от едно от малкото си конкурентни предимства пред инвеститорите - данъчна ставка под тази в офшорките.

Второ, ще вкараме в мъчителни сметки и бюрократични мъки данъкоплатци и данъчни.

Трето, задължително ще стимулираме сивата икономика.

Четвърто, ще качим тормоз на средната класа, която четвърт век се опитва да се размножава чрез спори.

Пето, ще свием плащаемостта, а оттам и размера на приходите от този данък.

В което няма нищо соц.

Facebook logo
Бъдете с нас и във