Банкеръ Daily

Финансов дневник

Плевнелиев: Решение за КТБ ще се вземе през октомври

Българските власти ще вземат решение какво да правят с Корпоративна търговска банка (КТБ) след като станат известни резултатите от проверката на състоянието й, които се очакват около средата на октомври, заяви президентът Росен Плевнелиев в интервю за "Ройтерс".

"В момента никой политик или правителство не могат да сторят нищо друго, освен да изчакат резултата от международния и вътрешния одит", а служебният кабинет напълно ще подкрепи това, което реши БНБ, казва още той.

Агенцията посочва, че съдбата на четвъртата по големина банка в страната е нясна, а разпускането на парламента удължава най-тежката банкова криза от 90-те години насам с потенциална цена за спасяването на КТБ - според оценката на властите - в рамките на 2 млрд. лева.

Президентът казва, че централната банка може да вземе през октомври решение да стабилизира банката или да я остави да изпадне в несъстоятелност.

КТБ обаче може да прекрати плащания по дълговете си още на 8 август, петък, когато е падежът на облигации на банката, които по неофициална информация са в рамките на 50-70 млн. долара. Част от притежателите на тези облигации заявиха преди няколко дни пред "Ройтерс", че ще съдят България, ако не си получат парите.

Плевнелиев призова облигационерите да проявят малко търпение до приключването на одита на КТБ.

В интервюто Плевнелиев казва, че служебното правителство, назначено във вторник, ще работи за това българските банки да бъдат поставени под европейски надзор и ще задейства процес за присъединяване на България към еврозоната до 2020г.

КТБ е "специален случай" и като цяло българските банки са стабилни и ликвидни, допълва президентът. Той дава за пример за доверието към България успешното пласиране на емисия еврооблигации от 1-5 млрд. евро през юни, независимо от напрежението в банковата система.

Държавният глава казва също, че служебният кабинет ще подготви вдигане на фискалния дефицит от планираните 1.8% от БВП на малко под 3%, макар че одобрението трябва да дойде от следващия парламент.

Плевнелиев казва, че иска част от тези бюджетни средства да отиде за забавеното разплащане на изпълнителите на магистрали и пътища.

Facebook logo
Бъдете с нас и във