Банкеръ Daily

Финансов дневник

Плевнелиев призова: Отворете "досиетата КТБ"

Отворете "досиетата КТБ", защото това са новите "досиета ДС". Това призова президентът (2012-2017 г.) Росен Плевнелиев в сутрешния блок на БТВ. 

"Защо Радев не ги разсекрети и не продължи да използва инструментите и мощта на президентската институция", запита Плевнелиев, според когото само по този начин ще се достигне до пълната истина за фалита на банката. 

"Мен ме притеснява липсата на дебат по темата в Народното събрание. Притесняваме, че досиетата не са отворени. Това е предпоставка за зависимости при следващите поколения политици. Ще оценя действията институциите само по това колко пари ще бъдат върнати от откраднатите 3.5 милиарда", допълни той. 

По думите му разсекретяването на стенограмите за КТБ е било грешка. "Аз се чудя защо тези стенограми бяха кръстени "КТБ". Фокусът на тези консултации беше друг. Тогава ръководството на БНБ дойде при мен като единствената легитимна институция, тъй като правителството на Орешарски беше в последните си дни, парламентът беше решил да се саморазпусне. Когато БНБ ме информира за своите притеснения, че хиляди граждани чакат на опашка, за да изтеглят парите си, аз реагирах моментално. Резултатът е позитивен - една голяма банкова криза бе спряна", обясни още Росен Плевнелиев. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във