Банкеръ Daily

Финансов дневник

Плевнелиев официално каза "не" на разсекретяването на стенограмата за КТБ

Президентът на България (2012 - 2017 г.) Росен Плевнелиев изрази несъгласието си за разсекретяването на стенограмата от консултативната среща при държавния глава на 29 юни 2014 г. по повод КТБ и ситуацията във финансовия сектор.

Той декларира позицията си в отговор на получено от администрацията на президента Румен Радев писмо, съобщават от офиса на бившия държавен глава, цитирани от БТА. Той посочва, че банковата стабилност е един от ключовите елементи на националната сигурност и че въпреки изминалите почти три години от проведените консултации, общественото мнение в страната е твърде чувствително по отношение на банкова система. Според Плевнелиев от тази гледна точка е трудно да се предвиди до какви неблагоприятни последици би довело разгласяването на информация за банковата система.

Точно това е причината, поради която в редица закони е предвидено, че подобни данни са "тайна", не защото общественият интерес от тяхното узнаване е маловажен, а защото обществените интереси, които могат да бъдат накърнени в случай на нестабилност в банковата система, са в пъти по-големи, казва Плевнелиев. Той изтъква, че като един от основните гаранти за националната сигурност, президентската институция е призвана да направи внимателно тази преценка.

"Искам още веднъж да обърна внимание върху важността на това именно президентската институция да остане мястото, където политическите сили и институциите да могат да провеждат отговорен и честен дебат и в кризисни за страната моменти да намират решения", пише президентът Плевнелиев. Ако подчиним този подход на търсенето на евтини медийни ефекти, рискуваме да загубим едно силно и проверено през годините демократично средство за преодоляване на най-тежките кризи, посочва още той.

Преди седмица президентът Румен Радев заяви, че е изпратил писма до всички 20 участници в разговора да дадат писмено съгласие тяхното лично участие да бъде оповестено. Не стана ясно обаче, какво ще се случи, ако някой от присъствалите откаже да го направи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във