Банкеръ Daily

Финансов дневник

Плащанията се бавят още повече

Средният период за разплащане между фирмите в страната достига 63 дни през изминалата година, става ясно от проучване на международната компания за застраховане на кредитен риск Euler Hermes. Този резултат показва увеличение на забавянето на разплащанията с един ден в сравнение с 2017 г. и с четири в сравнение с 2016 година. Въпреки удължените срокове за изплащане обаче издължаването в България  става много по-бързо, отколкото  средното в световен мащаб, което за 2018 г. е 65 дни, при 66 дни през 2017-а. Очакванията на експертите са сроковете за разплащане на глобално ниво да продължат да се свиват. За 2019-а  се предвижда намаление с още един ден в резултат от забавянето на икономическия ръст, което прави бизнесът по-внимателен,обясниха от компанията.

Топ длъжници 

Оказва се, че у нас най-бавно се издължава секторът на технологиите  - цели 134 дни. В Топ три на бавните плащания се завръща браншът "Строителство"  с 82 дни, което е 3 дни повече в сравнение с предишната година, но все пак значително под нивото от 99 дни за 2016-а. Другите сектори със значително по-дълъг срок на разплащане в сравнение със средното за страната са "Стоки за свободното време"  със  76 дни и "Стоки за бита" и " Машиностроене" с по 73 дни.

В кои страни се бавят най-много? 

Що се касае до останалите страни, включени в проучването - най-бавно се издължават фирмите в Китай, Гърция и Италия - средно съответно  92 дни,  90 и 86 дни. А най-коректни платци са фирмите в Нова Зеландия, които се разплащат средно за 47 дни.

"Обръщаме специално внимание на българските компании, които осъществяват търговия с партньори в Средиземноморските държави и особено Гърция, за да са подготвени за възможни сериозни забавяния в плащанията. Това има още по-голяма тежест за средните фирми, които могат да пострадат сериозно от една-единствена по-голяма сделка и да поставят цялото си съществуване под въпрос", обясни управителят на Euler Hermes за България Камелия Попова. Тя подчерта, че с повишен риск трябва да се разглеждат и търговските отношения с компании в Турция, която традиционно е ключова експортна дестинация за България. Според думите й там освен дългите срокове за разплащане (79 дни) има допълнителни икономически фактори, които изискват заострено внимание.

Камелия Попова посъветва фирмите да сключват застраховка на кредитния риск.

"Освен финансови гаранции, бизнесът може да получи и предварителна проверка на партньорите по потенциална сделка и експертен съвет. Наличието на застраховка на кредитния риск може да улесни и получаването на финансиране и кредити от банкови институции. Тя е особено важна в случаите на работа с нови клиенти или контрагенти от чужбина", разясниха от компанията за застраховане на кредитен риск.  

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във