Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Плащане над 5 хиляди - само през банка

След 1 август всички плащания над 5000 лв. ще стават само по банков път. А от началото на 2018 г. прагът пада на 3000 лева. Година по-късно ще стане още по-нисък - до 1000 лева. Тези нововъведения приеха народните представители на първо четене на законопроект за Данъчноосигурителния и процесуален кодекс (ДОПК). В момента по банков път са задължителни плащания на суми над 10 000 лева.

Общо 102 депутати одобриха проекта, 80 се опитаха да го изпратят в историята, а само трима се въздържаха. Гласуването и в отделните партии не беше еднородно - от групата на БСП „против“ бяха 55, а двама се въздържаха. От „Воля“ 7 бяха „против“, а един беше „за“. Подобна бе картината и за ДПС - 17 бяха "против" и един се въздържа, за разлика от коалиционните партньори ГЕРБ и ОП, които бяха единодушно „за“.

Основният мотив за въвеждането на законопроекта в действие е да се ограничи сивата икономика. Автор на предложенията за тези промени е финансовият министър Владислав Горанов. При това той смята ограниченията да важат и за плащания в чуждестранна валута.

Когато плащането е по договор, то задължително ще трябва да е по банков път, гласи правителственият законопроект. В това число влизат и трудовите договори. Чрез промяна в Кодекса на труда ще бъдат задължени работодателите да плащат трудовите възнаграждения на служителите си само по безкасов път в банка, избрана от служителите.

Промените пресичат и порочната практика да се прехвърлят фирми със задължения на социалнослаби, от които съдебните изпълнители няма какво да вземат. Ето защо се въвеждат ограничения при прехвърлянето на компании с неплатени данъци и осигуровки. Собствениците на такива дружества ще са отговорни с имуществото си, ако продадат своите акции или дялове при започната проверка или ревизия от страна на данъчните до шест месеца от приключването й. Освен това се увеличава и предупредителният срок за уведомяване на Националната агенция за приходите за предстоящо прехвърляне на предприятие - досега беше седем дни и се удължава на два месеца. По този начин се цели данъчните да могат да наложат допълнителни обезпечителни мерки за събиране на задължения към бюджета. Много по-краткият срок също подпомага по-лесното прехвърляне на фирма на бездомен.

Опозицията гласува против тези промени. Георги Търновалийски от БСП заяви, че партията няма да подкрепи промените, защото потъпквали Закона за нормативните актове, защото не били преодолени неясноти в правоприлагането с този законопроект. Освен това проектът създавал предпоставки за административен натиск и произвол.

Депутатът от ГЕРБ Владислав Николов обаче защити текстовете, като подчерта, че чрез промените се цели да се усложни продаването на предприятията с данъчни задължения, които носят големи липси на бюджета.

Facebook logo
Бъдете с нас и във