Банкеръ Daily

Финансов дневник

Планът за еврото напредва, фискалният резерв е 8.5 млрд. лева

Фискалният резерв на държавата към днешната дата е в размер на 8,5 милиарда лева, отчете финансовият министър в оставка Кирил Ананиев, който този успя да изложи данните за бюджета пред депутатите.

Миналата седмица изслушването на Ананиев бе възпрепятствано от неговите колеги от ГЕРБ, които не го допуснаха до парламентарната трибуна след подвиквания от място и тропане по депутатските банки. 

Сега министърът на финансите посочи, че държавният бюджет за първото тримесечие на 2021 г. е отчел дефицит в размер на 619.40 млн. лв., или 0,5% от брутния вътрешен продукт. 

От началото на пандемията до 31 март 2021 г. сме извършили разходи, свързани с мерките за борба с COVID-19 в размер на 5,1 млрд. лева, заяви финансовият министър в оставка.

По време на изслушването си в парламента Ананиев подчерта, че от тази сума 1,8 млрд. лева са отишли за подкрепа на домакинствата, 2,2 млрд. лева за бизнеса, а 1,1 млрд. лева за онези органи на държавно управление, натоварени с дейностите по овладяване на пандемията и преодоляване на негативните последици от нея.

314 млн. лева са изразходвани за добавката от 50лв. към пенсиите на всички пенсионери от януари до март тази година.

Той отчете също, че по предварителни данни приходите, помощите и даренията по консолидираната фискална програма към март 2021 г. са в размер на 11 млрд. 348 млн. и 100 хил. лв, 23,8 % от годишния разчет. Съпоставени със същия период на предходната година, когато приходите в бюджета все още не бяха засегнати от негативните ефекти от избухването на пандемията, постъпленията към март 2021 г. нарастват с 370 млн. и 800 хил. лв., което представлява ръст от 3.4 процента.

В отговор на питане от депутатите от ГЕРБ-СДС Ананиев уточни, че националният план за въвеждане на еврото в България е в напреднала фаза. По документа се работи усилено, за да може да бъде спазен срокът за окончателното му изготвяне – 30 юни 2021 г.. По думите му индикативната дата за членство във валутния съюз остава 1 януари 2024 г., а процесът вече е навлязъл в заключителната си фаза.

Координационният съвет за подготовка на България за членство в еврозоната вече е сформиран и работи, съобщи Ананиев. 

Министърът на финансите в оставка увери, че парите от Сребърния фонд не са използвани за финансиране на разходи на правителството и са в отделна сметка в рамките на фискалния резерв. "Не сме си позволили от създаването на фонда една стотинка да бъде взета от този фонд и да се финансират други разходи от държавния бюджет. Всичко останало са средства, които временно могат да бъдат използвани за покриване на разходи от бюджета", поясни той.

По думите му общата сума във фискалния резерв варира на дневна база, тъй като в началото на всеки месец се правят големи плащания, а в края постъпват средства във фиска.

"Към края на месец април бюджетът ще бъде близък до балансиране. Според мен на базата на днешните изчисления и анализи дефицитът може да се движи от минус 100 милиона лева, като дефицит, до плюс 100 милиона излишък...Социалните плащания до края на годината са гарантирани", подчерта  Ананиев.

Според него ако няма рязко влошаване на ситуацията с пандемията, актуализация на бюджета няма да се наложи, смята той.

"До момента е изтеглен дълг от 800 милиона лева, като решението да не се емитира голяма емисия облигации на международните пазари е от уважение към следващите управляващи", обобщи министърът в оставка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във