Банкеръ Daily

Финансов дневник

Питър Шиф: Цунами от инфлация ще удари САЩ

Политиките на Федералния резерв ще върнат заплахата от инфлацията сред населението и пазарите в САЩ, коментира главният изпълнителен директор на базираната в Уестпорт, Кънектикът Euro Pacific Capital Питър Шиф, предаде Fox Business. Централната банка понижи три пъти основния лихвен процент в хода на тази година, а освен това обяви колосални програми за инжектиране на ликвидност на пазарите.

По думите на Шиф, резултатът от тях, както и от програмите на централната банка, извършвани през последното десетилетие, вече е налице. Цените за домакинствата и бизнеса вече нарастват по-бързо от доходите на средностатическия американец, а тепърва предстои да се усетят още по-тежко от жителите на страната. Тогава ще стане ясно в каква степен Федералният резерв е изкривил пазарите."Причината, поради която Фед понижи основните лихвени проценти, беше, че през миналата година въздухът започна сериозно да излиза от балоните в икономиката", каза Шиф. "Затова централната банка трябваше да надуе още въздух в тях. Това не е една силна икономика, тя никога не е била такава. Цялото нещо е илюзия", цитира Money.bg

Шиф беше сред анализаторите, които правилно предвидиха взривяването на имотния балон преди десетилетие. Той доведе до настъпването на Голямата рецесия и е сред причините за продължаващите проблеми на икономиката на САЩ от 2008 г. насам. "Ще бъдем ударени от цунами от инфлация в тази страна", коментира също Шиф, допълвайки, че икономиката на страната ще изпадне в "инфлационна депресия".

Според данните, публикувани в сряда миналата седмица, потребителските цени нараснаха с 2,3% на годишна основа през ноември. Предпочитаният от Федералния резерв измерител - основните лични потребителски разходи, нарасна с 1,9% през октомври, точно под целта на централната банка от малко под 2%. Ревизираните данни ще бъдат оповестени в края на декември.

Официалната инфлация е ниска, което е сред притесненията за председателя на Федералния резерв Джером Пауъл. Въпреки това американците стават свидетели на постоянно повишаваща се цена на живота, която се покачва по-скоростно, отколкото техните доходи. "Иронично е, че Пауъл започна пресконференцията в сряда, отдавайки почит на председателя на Федералния резерв Пол Волкър, който почина по-рано тази седмица, тъй като централната банка ще съживи инфлацията, която Волкър погреба", посочи Шиф. По време на ръководството му на Федералния резерв в края на 70-те и началото на 80-те години Волкър успя да успокои индексът на потребителските цени, който беше достигнал двуцифрени стойности, преди Фед да увеличи основните лихви до равнище над 20%.

"В миналото никой не би искал да пусне духа на инфлацията от бутилката, но точно това планира да направи Пауъл", каза Шиф. "Е, знаете ли какво, след като той веднъж е на свобода няма как да се прибере обратно."

Facebook logo
Бъдете с нас и във