Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Пиреос вече е втора по активи в Гърция

Пиреос банк се съгласи на 26 март да купи 312 клона на три кипърски банки - Бенк ъф Сайпръс, Лаики и Хеленик бенк в Гърция. Пиреос плати за придобивките си 524 млн. евро с пари от гръцкия банков спасителен фонд Hellenic Financial Stability Fund (HFSF). Ден по-късно - на 27 март - въпросните клонове започнаха да обслужват клиенти, след като стояха принудително затворени от 16 март. От Пиреос обявиха официално, че депозитите на клиентите в гръцките клонове на трите кипърски банки не подлежат на данъчно облагане или на каквито и да било орязвания. Консултанти по сделката на гръцката банка бяха Барклейз, Дойче Банк и Лазард.


За кипърските банкови операции в Гърция се състезаваше и Алфа банк, но нейната оферта беше по-неизгодна.


След покупката Пиреос излиза на второ място в гръцката банкова класация с активи в размер на 95 млрд. евро, мрежа от 1660 клона и 24 хил. служители. Обемът на депозитите й става 50 млрд. евро - 27% от местния депозитен пазар, а чистата стойност на заемите - 74 млрд. евро, или 28% от пазара на кредити. Съотношението на заемите към депозитите става 120%, а делът на необслужваните задължения се повишава от 21 на 26 процента. Според банкови анализатори броят на клоновете е прекалено голям за Пиреос и би могло през следващите три години 500 от тях да бъдат закрити.


Гръцките банки, включително и Пиреос, ще бъдат рекапитализирани с пари от държавния спасителен фонд HFSF. Гръцката централна банка оценява капиталовите нужди на Пиреос на 7.3 млрд. евро.


Пиреос вече погълна жизнеспособната част на държавния кредитор АТЕ банк, както и Геники - гръцкото поделение на френската банкова група Сосиете женерал. Тези сделки са част от консолидационната вълна в гръцкия банков сектор, която трябва да помогне на кредитните институции да се справят с кризата на дълга и с дълбоката рецесия. Пиреос води преговори и за покупката на гръцкото поделение на най-голямата португалска банка Милениум ВСР.

Facebook logo
Бъдете с нас и във