Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Piraeus Bank продаде и румънското си поделение

Най-голямата гръцка банка по обем на активите си - Piraeus Bank, e договорила  c инвecтициoннaтa ĸoмпaния Ј.С. Flоwеrѕ & Со  пpoдaжбaтa нa цeлия cи бизнec в Pyмъния, oпepиpaщ пoд мapĸaтa Ріrаеuѕ Ваnk Rоmаnіа. Tpaнзaĸциятa e билa oдoбpeнa oт бopдa нa диpeĸтopитe и oт Фoнда зa финaнcoвa cтaбилнocт в южнaтa ни cъceдĸa, a ceгa пpeдcтoи oдoбpeниeтo cи дa дaдaт и peгyлaтopнитe opгaни в Бyĸypeщ. Oчaĸвa ce cдeлĸaтa зa бъдe зaвъpшeнa в пъpвaтa пoлoвинa нa 2018 гoдинa.

"Πpoдaжбaтa нa бaнĸoвитe ни oпepaции в Pyмъния пpeдcтaвлявa cлeдвaщaтa вaжнa cтъпĸa oт плaна зa пpecтpyĸтypиpaнe нa гpyпaтa, ĸaтo чacт oт дoгoвopĸитe c Гeнepaлнa диpeĸция "Koнĸypeнция" ĸъм Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия", ĸoмeнтиpa глaвният изпълнитeлeн диpeĸтop нa Ріrаеuѕ Ваnk Xpиcтoc Meгaлo. 

Напомняме, че в средата на октомври гръцката банка продаде и сръбското си звено на Direktna Banka. Тогава гърците  съобщиха, че продават сръбския си бизнес за сумата между 58 млн. и 61 млн. евро и че точната цена ще бъде определена от финансовото състояние на активите в деня на продажбата. Очаква се сделката да бъде финализирана до края на март 2018 г., след като получи одобрението на регулаторите.

Както "БАНКЕРЪ" вече писа, в началото на юни главният изпълнителен директор на "Пиреос Банк Груп" Христос Мегало обяви, че "Банка Пиреос" ще направи всичко необходимо да изпълни до 2020-а плана си за преструктуриране на своите активи и дялови участия. Това преструктуриране предвижда както редукция на проблемните и необслужвани кредити, които от години са най-големият бич за банките в Гърция, така и намаляване на капиталовите участия на гръцката банка. Това изискване пък е свързано с конкретни количествени ангажименти, поети от банката пред дирекция "Конкурентоспособност", когато през 2014-а тя, както и останалите гръцки банки получиха средства за увеличение на капитала си от ЕС през Гръцкия фонд за финансова стабилност.

Намаляването на капиталовото участие означава продажба на дялови участия на гръцката "Пиреос Банк Груп"  в дъщерни дружества. Този процес впрочем върви повече от една година. "Пиреос Банк Груп" продаде дъщерните си банки в Кипър и в Египет. Остават дъщерните й банки в България, Украйна и Албания. Към тях подходът може да е различен, в зависимост от размера им, от финансовите им резултати и от състоянието им. Някои от тези банки могат да бъдат продадени изцяло, от други гърците могат да продадат само  част от акциите им на различни инвеститори, в трети могат да запазят цялото си  дялово участие.  Крайната цел е капиталовите участия на гръцката банка да бъдат рязко намалени с цел по този начин да се увеличи капиталовата й адекватност и да се намали външният кредитен риск.

По правило, когато една търгувана на борсата компания - като гръцката "Пиреос Банк Груп", започне процедура по продажба на някое от дъщерните си дружества, това е свързано с изпълнение на строго определена процедура. Тя включва покани за наемане на консултант, покани до потенциалните купувачи, уведомяване на надзорните органи на държавата, в която работи продаваната дъщерна компания. За "Банка Пиреос България" такава процедура за момента не е открита. Това, разбира се, не означава, че до края на годината  или през следващата година гърците няма да предприемат стъпки за продажбата на дъщерната си кредитна институция у нас. Такива стъпки обаче може и въобще да не бъдат предприети, ако се окаже, че след продажбата например на дъщерните банки в Украйна или в Сърбия гръцката "Пиреос Банк Груп" постигне замисъла на плановете си за намаляване на външните си капиталови участия. Всичко е въпрос на стратегия и на конкретните резултати.

Facebook logo
Бъдете с нас и във