Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ПИЛЦИТЕ ПО ДЕЛОТО ЗА ФАЛИТА НА ПЧБ ЩЕ СЕ БРОЯТ НА ЕСЕН

Двудневното заседание на Софийския градски съд по наказателното дело срещу десет мениджъри и служители на фалиралата през 1996 г. Първа частна банка, което се проведе на 17 и 19 май 2006 г., премина в изслушването на няколко свидетели. Те трябваше да изяснят пред магистратите финансовото състояние на банката непосредствено преди затварянето й от БНБ на 17 май 1996 г. и през последвалия близо двегодишен период на особен надзор.
Обвиняеми по делото са бившите изпълнителни директори на кредитната институция Венцислав Йосифов, Емилиян Димитров и Михаил Стефанов. Заедно с тях на подсъдимата скамейка са: бившият прокурист Кирил Григоров, началникът на управление Специфични банкови операции и рисково кредитиране - Орлин Георгиев, директорът на Международни разплащания - Емилия Арменкова, ръководителят на Парични пазари - Димитър Белчев, както и директорите на клоновете на банката в Тетевен - Йордан Йорданов, и в район Триадица - Искра Андонова и Драгомир Драганов. От всички тях се търси отговорност по вече отдавна компрометирания чл.282 от Наказателния кодекс за това, че са нарушили служебните си задължения при отпускането на кредити, които впоследствие не са били върнати. Поне така твърди прокуратурата, която е изчислила, че с действията си десетимата мениджъри и служители на ПЧБ са й нанесли щети за 6.2 млрд. стари лева.
Поради заболяване Димитър Белчев не се яви на делото и по тази причина Софийският градски съд реши да го отложи за септември. Тогава се очаква да приключи изслушването на свидетелите на счетоводните експертизи. Ако делото отново не забуксува поради неявяване на някого от участниците в процеса, има надежда до края на годината то може да приключи с присъда.

Facebook logo
Бъдете с нас и във