Банкеръ Daily

Финансов дневник

Пиер Гатаз е новият президент на BusinessEurope

Пиер Гатаз – президент на френската бизнес конфедерация MEDEF, е новият президент на BusinessEurope. Toй беше избран единодушно от Съвета на президентите на най-влиятелната европейска бизнес организация по време на форум, провеждащ се в София, при домакинството на Българската стопанска камара (БСК). За вицепрезиденти на BusinessEurope бяха избрани Георг Капш (Австрия) и Танели Лахти (Финландия).
Пиер Гатаз поема поста от Ема Марчегалия (президент на италианската бизнес организация Конфиндустрия), която ръководеше BusinessEurope два последователни мандата от 2013 г. досега. Пиер Гатаз ще встъпи в длъжност на 5 юли 2018 г.

Пиер Гатаз е роден на 11 септември 1959 г. и е специалист по телекомуникации и електроника. Бил е последователно мениджър на редица водещи френски компании в областта на електрониката, а понастоящем е президент на семейната си компания Radiall,  която произвежда електроника и електронни компоненти за отбранителната индустрия, телекомуникациите, аеронавтиката, медицината и др. Компанията има девет завода, пет от които са във Франция, а останалите са в САЩ, Мексико, Индия и Китай.

Президент и основател е на френската Професионална асоциация за електронни компоненти и системи за цифрова идентичност. През 2007 г. е избран за председател на FIEC (Федерация на електротехниката, електронната и комуникационната индустрия), обединяваща 30 индустриални съюза. Освен това, е член на Националния съвет по промишлеността (CNI) и основател на La Fabrique (мозъчен тръст в индустрията).

Пиер Гатаз е баща на четири деца. Рицар е на Френския легион на честта и носител на Орден за заслуги към Франция. Автор е на десетки научни публикации, вкл. четири книги („Пролетта на магьосниците“, „Напред, французи!“, „Седемте стълба на растежа“ и „Франция на всички възможности“), посветени на макроикономическите предизвикателства пред световната и френската икономика.

Според Пиер Гатаз, „бизнесът е най-важната и най-красивата човешка клетка след семейството. Това е място на личностно развитие, социална интеграция, човешко достойнство чрез индивидуална и колективна работа“. След избирането му днес за президент на BusinessEurope Пиер Гатаз сподели: „Ще направя всичко възможно, за да изпълня очакванията на 39-те федерации на BusinessEurope. Поемането на тази важна отговорност е чест и предизвикателство. Ема Марчегалия постави много висока летва и сме в повратна точка в глобалния икономически ред. Европейският бизнес трябва да говори. Очаквам с нетърпение да допринеса за увеличаването на заетостта и растежа в цяла Европа и ще се боря с протекционизма с цялата си решителност.“

Facebook logo
Бъдете с нас и във