Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ПИБ вписа увеличението на капитала си

Първа инвестиционна банка уведоми инвеститорите си, че успешно приключва процедурата по увеличението на капитала. Мениджмънтът на банката е вписал увеличението в Търговския регистър, а на 4 август е внесъл и необходимите документи в Комисията за финансов надзор за вписване на емисията акции, които бяха придобити от Българската банка за развитие и регистрираната в Лихтенщайн Valea Fondation на чешкия милиардер Карел Комарек. 

 

В уведомлението до акционерите ПИБ потвърждава, че ББР е придобила 18.35% дял  от новия капитал на банката, а Valea Fondation - 7.37 процента. 

Fibank получи и необходимите одобрения от Комисията за защита на конкуренцията и Българската народна банка, така че юридически процедурата 

може да се смята за успешно приключена. Това все пак отвори за България вратите към "чакалнята на еврозоната" и Банковия съюз, поне според официалната информация.

Сега сагата продължава на терена на политиците. Преди да излезе във ваканция Народното събрание одобри създаването на анкетна комисия, която да провери участието на ББР в процедурата по увеличение на капитала. Решението бе по идея на БСП, но бе единодушно  подкрепено от колегите им в пленарна зала. Председател на анкетната комисия (в случай, че този парламент "доживее" края на мандата си) ще бъде Евгения Ангелова от ГЕРБ, а заместник - Румен Гечев от левицата. 

Реално обаче комисията няма да заработи до септември, тъй като ДПС и "Воля" решиха да излъчат свои кандидати след парламентарната ваканция. 

В мотивите си за създаването на комисията БСП определи участието на ББР в увеличението на капитала на ПИБ като "крайно нерационално", защото покупната цена на акциите се оказала два пъти над пазарната, което ще доведе до загуби за държавната банка.

Социалистите смятат, че предвид интересите на Карел Комарек в хазарта и всички събития в сектора в последно време, възниква въпросът дали неговата инвестиция в банката е свързана с бъдещето му участие в преразпределянето на хазартния бизнес у нас. 

"Червените" изтъкват аргументите, че държавата не си е гарантирала реален глас (представител ) в управлението на частната банка, както обеща правителството. Предложение за член на Надзорния съвет на ПИБ от страна на ББР, засега действително не е внесено.

В одобрението на КЗК за сделката пък е записано, че дяловете на основните акционери Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев ще намалеят от 42.5% на 31.35%, но това няма да се отрази на вида контрол, осъществяван към момента. Изменения в Устава на ПИБ, отнасящи се до начина на вземане на решения от управителните органи на дружеството и начина на управление също не се предвиждат, пише в становището на КЗК. 

Решението на правителството за участието на ББР в капитала на ПИБ бе оспорено от съпредседателя на ПП "Зелените" - Владислав Панев, пред Върховния административен съд. До реално спиране на сделката не може да се стигне, но ако ВАС отмени решението на Министерския съвет, управителите на ББР ще носят персонална отговорност за евентуална безстопанственост.

Отново с поглед напред, до 1 октомври ще стане ясно дали Първа инвестиционна банка ще бъде включена списъка със системно значими банки, които ще попаднат под прекия надзор на Европейската централна банка.

Като част от приемането на България в Банковия съюз от 1 октомври 2020 г. ЕЦБ ще отговаря и за прекия надзор върху системно важните институции в България и общите процедури за всички контролирани субекти, както и за надзора върху по-малко значимите за банковата система институции. Междувременно ЕЦБ съвместно с БНБ ще извърши оценка, за да определи кои банки отговарят на европейските критерии системно значими институции.

Според консолидирания отчет на ПИБ балансовото число на банката към 30 юни достига 9.998 млрд. лв., като в сравнение с година по-рано ръстът е 4.8 на сто.

Нетната печалба за полугодието обаче се свива до 21.7 млн. лв. спрямо 94.2 млн. лв. за същия период на 2019 година. От банката посочват, че това се дължи на ръста на обезценките, които са 57.6 млн. лв. към края на второто тримесечие на годината спрямо 32.6 млн. лева година по-рано. Също така се изтъква, че през юни 2019 г. банката отчете еднократен приход от преоценка на инвестиционни имоти в размер на 73 млн. лв., докато в последния отчет по това направление сумата е 2.3 млн. лв. 

Депозитите в ПИБ са в размер на 8.5 млрд. лв. и отбелязват ръст от над 200 млн. лева, след като преди година бяха 8.3 млрд. лева. Отпуснатите заеми по балансова стойност са в размер на 6 млрд. лв., като нарастването само за първите шест месеца на 2020 г. е със 156 млн. лева.

От консолидирания отчет става ясно, че коефициентът на ликвидно покритие на банката към края на юни достига 191.44 %, а коефициентът на нетно стабилно финансиране 126.66 процента. 

Коефициентът на капиталова адекватност на ПИБ към 30 юни нараства до 19.69% спрямо 17.38% година по-рано. Адекватността на капитала от първи ред също нараства до 19.69 %, а съотношението на базовия собствен капитал от първи ред е 15.99 % при 14.54% преди година. Регулаторният собствен капитал на ПИБ в края на полугодието на тази година е 1.354 млрд. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във