Банкеръ Daily

Финансов дневник

ПИБ сменя и финансовия си директор Живко Тодоров

Надзорният съвет на Първа инвестиционна банка е взел решение да прекрати договора на главния си финансов директор Живко Тодоров, считано от 2 април. Това съобщава кредитната институция в писмо до инвеститорите. 

Все още не е обявен наследникът на Тодоров. Предстои промяната в банката да бъде вписана в Търговския регистър след съгласуване с БНБ.  

Това е втората сериозна промяна в управлението на кредитната институция, след като на 20 март Неделчо Неделчев напусна позицията главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет. За нов главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на Fibank бе избран Никола Бакалов.

Както "Банкеръ" съобщи, на 31 март Надзорният съвет на ПИБ даде положителна оценка на кандидатурата на Ралица Богоева за член на Управителния съвет и изпълнителен директор. Реално, Богоева попълва управлението на банката, след като Никола Бакалов го оглави. 

В края на миналата година от ПИБ обявиха, че планират увеличение на капитала чрез публично предлагане на акции. В момента той е в размер на 110 000 000 лева, разпределени в същия брой акции с номинал от по 1 лев.

Ивайло Мутафчиев и Цеко Минев са двамата големи акционери, като всеки от тях държи по 42.50% от книжата с право на глас. Останалите 16 500 000 броя или 15% са собственост на други акционери местни и чуждестранни юридически и физически лица, притежаващи акции, предмет на свободна търговия на "Българската фондова борса" (free-float).

На 20 февруари от Комисията за финансов надзор излязоха с решение, че регулаторът отказва да издаде потвърждение на проспект за първично публично предлагане на акции, които да бъдат издадени от "Първа инвестиционна банка" АД. Но от банката увериха, че "продължават да изпълняват своя план за увеличение на капитала"

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във