Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ПИБ СЕ ПРЕВРЪЩА В МЕЖДУНАРОДНА БАНКОВА ГРУПА

ПИБ е първата българска кредитна институция, която може да се похвали със солидно международно присъствие. Тя вече има свои поделения в Албания, Кипър и Македония и е на път да се сдобие с дъщерна банка в Сърбия.
На 7 февруари 2006 г. представителите на ПИБ подписаха споразумение в Белград за закупуването на базираната в Ниш Ем Би Банк (MB Bank). Българската банка ще придобие минимум 75% плюс 1% от акциите на сръбската кредитна институция. Като част от споразумението ПИБ се ангажира да увеличи капитала на Ем Би Банк така, че нетните й активи да достигнат 15 млн. евро. Според запознати със сделката банкери това условие е изключително важно, тъй като сръбската кредитна институция се нуждае от финансово укрепване.
Сделката за покупката на Ем Би Банк ще стане факт едва след като бъде одобрена от Националната банка на Сърбия. ПИБ не е длъжна да иска разрешение от БНБ за инвестицията си в западната ни съседка, тъй като купува банка, а не някакво друго дружество. Централната ни банка обаче ще следи изкъсо сделката, тъй като с парите, които бъдат отделени за покупката на акциите и увеличението на капитала на Ем Би Банк, ще трябва да бъде намален собственият капитал на самата Първа инвестиционна банка. И БНБ ще трябва да се увери, че след тази сделка ПИБ ще покрива изискванията за минимум 12% капиталова адекватност. Според някои експерти обаче българската кредитна институция няма да има никакви проблеми, тъй като отчита добра печалба - 21 млн. лв., а и бе обявено, че акционерният й капитал ще бъде увеличен с 10 млн. лева. Освен това ПИБ разполага със собствен капитал (в това число и дългово-хибридни инструменти) от 248 млн. лева.
Евентуалното успешно приключване на сделката за покупката на Ем Би Банк наистина ще превърне ПИБ в институция със стабилни позиции на финансовите пазари на Балканите. През 1995 г. тя създаде клон в Кипър, който вече десет години развива активна кредитна дейност. През 1996 г. бе открит и клонът в Албания. Осем години по-късно ПИБ стъпи в Македония, като придоби Балканска банка, Скопие, която преименува в Унибанк. Покупката на Ем Би Банк е поредната стъпка за разширяване на ПИБ на Балканите. След влизането на България в ЕС българската кредитна институция ще има възможност да открие свои клонове в Гърция и в Румъния, без да е необходимо да иска разрешение от местните надзорни органи за това. И ако се възползва от този шанс, ще стане първата банка с български капитал, който покрива почти всички финансови пазари на Югоизточна Европа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във