Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ПИБ: Сделка с подсладители или лична инвестиция?

ПИБ
S 250 94d2075b d99c 4b50 bf26 5164f9023252
S 250 8afd108f 22e6 4899 9ab7 c5d36ee46243

С официално уведомление до КФН, БФБ и Централния депозитар от 6 юли Първа инвестиционна банка затвори една ключова глава от историята си. Втората глава от битието й ще се пише с участието на държавата и  на един сериозен международен инвеститор в качеството им на съакционери. 

Вече се вижда черно на бяло как приключва процедурата по увеличението на капитала й - записани и платени са над 38 млн. акции от новата емисия срещу сумата от 195 млн. лева. Парите вече са постъпили в набирателната сметка на ПИБ, открита в Ситибанк Европа, клон България.

В аванс бяха обявени и имената на новите акционери - държавната Българска банка за развитие (ББР) с дял от 18.35% и Valea Foundation на чешкия милиардер Карел Комарек със 7.87%. С тяхното участие ПИБ увеличава основния си капитал точно със 195 424 000 лв., като коефициентът на обща капиталова адекватност на банката ще достигне 22.52% в сравнение с 19.57% към 31 март. За акционерния си пакет в ПИБ, ББР е платила около 140 млн. лв.,  докато Valea Foundation - над 55 млн. лева. 

Дотук обаче с формалния прочит на събитията от последните дни. Може да се каже, че от участието в тази сделка остава сладникав вкус и в трите страни. 

На първо място 

ББР изпълни стратегическия приоритет на своя собственик

- държавата, след като правителството показа, че няма да хаби усилия, в случая и средства, за да изпълни България условията за влизане в предверието на еврозоната и европейския банков съюз. Освен това обаче ББР може да намери и няколко практически ползи от участието й в ПИБ като водещ акционер. Например ББР няма клонова мрежа, докато ПИБ има много добре развита мрежа от свои офиси в цялата страна. Държавната банка може да използва този потенциал и да предлага свои продукти или да настани свои банкови консултанти, които да "продават", образно казано, финансови продукти за малки и средни предприятия.  

За мениджмънта на ПИБ

остава задоволството от добре структурираната сделка, която не нарушава европейските изисквания и правилата на БНБ за получаване на държавна помощ. Не на последно място - изпълнени са "предписанията" на Европейската централна банка за осигуряване на допълнителен капиталов буфер на банката.  Както отбеляза преди дни главният й изпълнителен директор Никола Бакалов, банката е посрещала всички нормативни изисквания и преди увеличението на капитала, и в последните години е отчитала печалби.

Разбира се, очаква се и подобряване на репутацията на кредитната институция, след като бе привлечен сериозен чуждестранен инвеститор.

Най-интересен е именно 

чешкият милиардер Карел Комарек

Той влиза в България с гръм и трясък, трасирайки заедно с държавата пътя на страната ни към ERM II и Банковия съюз. С което имиджът му безспорно скача. Изниква обаче и логичният въпрос: какъв ще е следващият му ход? И какво ще очаква от държавата?

Карел Комарек е един от най-богатите хора в Чехия с около 3.6 млрд. долара лично богатство според класациите на Forbes. Има бизнеси, свързани с добив, производство и продажба на горива, инвестиции в недвижими имоти, биомедицина. Но най-ключови поне засега изглеждат интересите му в хазарта.  Чрез своя холдинг KKCG той е собственик на най-голямата компания за залагания в региона Sazka. В обхвата на групата е и създадената чрез обединение на две компании през 2016 г. SAZKA Group, която е сред най-големите лотарийни компании в Европа. Тя оперира в Австрия, Кипър, Чехия, Гърция и Италия. Само през миналата година е обработила залози за 17 млрд. евро и е регистрирала печалба от близо 600 млн. евро.

Името му у нас стана известно именно във връзка с

хазартния му бизнес

Преди седмици обвиняемият бизнесмен Васил Божков обясни атаката на прокуратурата към него и към бизнеса му, както и повдигнатите му обвинения с интереса на Sazka да придобие 51% от „Националната лотария“, която през есента на 2019-а е била оценена на 1 млрд. лева. В началото на юни от Sazka Group потвърдиха, че миналата година са отправили индикативна, необвързваща оферта за придобиването на мажоритарен дял в "Националната лотария", но необвързващата им оферта не е била приета и преговорите са били прекратени.

От SAZKA Group отричат сделката за ПИБ и интересът към "Националната лотария", датиращ от септември 2019 г., да имат нещо общо. "Фондацията Valea е семейна фондация на Карел Комарек, която е основана в Лихтенщайн с цел управление на семейната собственост. Значи това е неговата лична инвестиция. Това не е инвестиция на групата KKCG, така че не мога да го коментирам по никакъв начин", казва говорителката на KKCG пред чешкото издание "Лидове новини".

"Опитът за придобиване на дял в български лотарийни компании е само една от многото оферти към други страни. Sazka отдавна търси атрактивни цели в игралната индустрия в Европа и по света. Мисля, че фактът, че Васил Божков трябваше да обяви офертата ни публично играе роля някои спорове, които имаше в България", добавя говорителката на  KKCG.

Valea Foundation е ключова за структурирането на бизнеса на Карел Комарек. Например чешката преса я описа като фондацията, която "обгръща неговата империя". В Гърция, където Комарек също има бизнес, посочват, че Valea Foundation няма акционери и не е под контрола на конкретно лице, а като изключителен бенефициент на фондацията е записан единствено самия Комарек. 

Реално Valea Foundation е единственият акционер на Valea Holding AG, а Valea Holding AG е единственият акционер в KKCG, под чиято шапка е например Sazka Group. 

 


Рутинно събрание на акционерите


Общото събрание на акционерите на ПИБ  ще се проведе на 15 юли. Според дневния ред събитието ще бъде рутинно. Ще се  приемат годишния отчет за приходите и разходите на банката. Ръководството на „Първа инвестиционна банка“ АД (ПИБ) предлага печалбата за 2019 г. да бъде капитализирана, като се отнесе в „други резерви“. Да напомним, че нетната печалба за изминалата година е 129,22 млн. лв. срещу 164,14 млн. лв. за 2018-а. 

Акционерите на банката ще гласуват също за избор на одитори за 2020 г., като предложението е това да са „БДО България“ ООД и „Мазарс“ ООД. Одиторите са съгласувани с БНБ. 

Новите акционери, представляващи ББР и Valea Foundation няма да присъстват.  "Право на глас в Общото събрание на акционерите могат да упражняват лицата, вписани в регистрите на Централния депозитар като акционери на Първа инвестиционна банка или лица придобили право на глас 14 дни преди датата на провеждането на събранието. Към 30.06.2020 г. ББР не е притежавала акции в ПИБ", обясниха от Българската банка за развитие пред "Банкеръ". 

На въпрос на наш репортер кой ще представлява и защитава интересите на ББР като акционер в Надзорния и/или  Управителния съвет на Първа инвестиционна банка, от ББР уточниха единствено, че "информация по този въпрос ще бъде оповестена допълнително".

Facebook logo
Бъдете с нас и във