Банкеръ Daily

Финансов дневник

Петър Ганев: Време е за преизчисляване на пенсиите

"Няма голяма драма в бюджета. Не е необходимо да светваме червената лампа за тежка ситуация в бюджета." Това заяви Петър Ганев, старши изследовател в Института за пазарна икономика. Той даде своя прочит на обявеното от финансовия министър Асен Василев, че очаква преизпълнение на приходите в хазната с милиард - милиард и половина лева.

"Бюджетът е планиран с около 5 милиарда лева минус и това, което Василев казва е, че ще бъдем малко по-добре от тези 5 милиарда минус", поясни пред БНР икономистът.

Към месец май приходите все още стоят добре. Най-добре се представя подоходното облагане – плоският данък се представя изключително добре, тъй като е нисък данък и всички плащат по малко, обясни Ганев. По думите му, инициативата на приходната агенция да търси касови наличности и да бъде активна сме я виждали и в предишни години.

Може би сме приближили момента, в който трябва да се случи преизчисляване на пенсиите, смята експертът: "Вече повече от половин година с тези 50 лева, които се дават допълнително към пенсиите, малко или много променихме пенсионния модел, но не чрез налагане на нова визия, а чрез ежемесечно отпускане на допълнителни 50 лева, които са за всички, което най-вероятно не е най-ефективният начин. Тоест той е скъп, а ефектът не е насочен към тези, които имат най-голяма нужда и малко се разпилява, но пък и хората свикнаха. Много трудно можеш да ги вземеш тези 50 лева и да кажеш – ами, те бяха само защото беше криза." Моделът за премахване на 50-те лева минава през по-сериозна промяна в пенсиите и отчитане на новата реалност, смята Ганев.

Концесионните такси на фона на другите приходи – ДДС, акцизи, подоходно, корпоративно облагане, не играят драматична роля в бюджета, отбеляза още икономистът. Според него това е "тежка тема за нормален кабинет, който може да я развива в продължение на години".

"От бюджетна гледна точка, дори да имаме удвояване на приходите там, тази промяна ще бъде по-малка от обичайната годишна промяна в приходите от ДДС. Има други, много по-големи приходоизточници. Да, тази тема е интересна, но тя е по-скоро интересна като политика – какво трябва да бъде концесионното плащане в една или друга сфера, а от бюджетна гледна точка концесионните приходи са примерно десета точка или 11-та, не са в първите три", каза още Ганев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във