Банкеръ Daily

Финансов дневник

Петър Андронов влиза в надзора на ОББ и ДЗИ

Банкерът Петър Андронов получи одобрение от Комисията за финансов надзор за член на Надзорния съвет на "ДЗИ - Общо застраховане" ЕАД и на "ДЗИ - Животозастраховане" ЕАД. По информация на "Банкеръ" Андронов ще бъде част и от надзора на Обединена българска банка.

Андронов бe председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на ОББ след придобиването й от белгийската финансова група KBC Груп през юни 2017 г. Кариерата му в KBC Груп започва през юли 2007 г., когато е назначен за изпълнителен директор на СИБАНК.

В началото на март белгийската група обяви, че Петър Андронов ще бъде повишен до член на Изпълнителния комитет на KBC Group и ще ръководи компанията KBC Asset Management. Серията от рокади на върха в KBC Group бе окончателно одобрена на Годишното общо събрание на акционерите, което се проведе на 6 май.

На позицията главен изпълнителен директор на ОББ Андронов бе наследен от Питър Рьобен, който е бивш изпълнителен директор на KBC Bank Ireland.

Експанзията на ДЗИ

Банкерът влиза в надзора на ДЗИ, която също е част от KBC Груп, след сделката с базираната в Холандия NN Group за придобиването на българските дружества "NN Пенсионно осигуряване" и "NN Животозастраховане". По неофициална информация сумата по сделката бе в размер на 77.7 милиона евро.

NN България развива своя пенсионноосигурителен и животозастрахователен бизнес от стъпването си на пазара у нас през 2001 г. Компанията има 138 служители и клиентска база от над 400 000 физически лица и 400 корпоративни дружества, както и приблизително 1 млрд. евро в активи под управление. 

КВС Груп присъства в българския финансов сектор от 2007 г. През 2009 г. KBC предефинира стратегията си и включи България като един от своите основни пазари. От белгийската група изтъкнаха, че  придобиването на NN Животозастраховане ще позволи на ОББ и ДЗИ, които също са част от групата, да увеличат допълнително потенциала си за кръстосани продажби чрез тяхното вече добре позиционирано банково и застрахователно присъствие на българския пазар, да обслужват повече клиенти и да се възползват от икономиите от мащаб и увеличената видимост.

Facebook logo
Бъдете с нас и във