Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Петър Андронов и Красимир Дачев с призове "Буров" за 2018 година

Наградите на фондация "Атанас Буров" за 2018 г. са: Приз "Буров" за банково управление - за Петър Андронов, и Приз "Буров" за индустриално управление - за Красимир Дачев.

Петър Андронов e председател на управителния съвет и главен изпълнителен директор на Обединена българска банка след придобиването на ОББ от белгийската финансова група "KBC Груп" през юни 2017 година. Кариерата му в "KBC Груп" започва през юли 2007 г., когато е назначен за изпълнителен директор на СИБАНК. През март 2008 г. става главен изпълнителен директор, а от март 2011 г. заема позицията и на кънтри мениджър на "КВС Груп" за България.

Професионалният път на Петър Андронов включва редица позиции в частния банков сектор и в БНБ. В периода 2002-2007 г. той е главен директор на управление "Банков надзор" в Българската народна банка. От 2003-а до май 2007 г. е член на управителния съвет на Резервния обезпечителен фонд. Участва в изготвянето на действащото надзорно банково законодателство, в това число и на Закона за кредитните институции, Закона за допълнителния надзор върху финансовите конгломерати, на надзорните наредби на БНБ, указания и др. Член е и на Инвестиционния комитет на БНБ.

В периода 2005-2007 г. Петър Андронов е наблюдател и член на Европейския банков комитет и на Комитета на европейските банкови надзорници към Европейската комисия. По същото време е наблюдател и член на Банковия надзорен комитет към Европейската централна банка.

От 2008 г. е член на управителния съвет на Асоциацията на банките в България и неин представител в Комитета по банков надзор към Европейската банкова федерация. През 2015 г. е избран за председател на асоциацията, а през март 2018 г. е преизбран за нов мандат на тази позиция.

Има магистърска степен по "Финанси и банково дело" от Университета за световно стопанство. От 1995 г. е лектор в УНСС, във Висшето училище по застраховане и финанси и в Нов български университет/ Международен банков институт - преподава дисциплини "Основи на финансите" и "Банково регулиране". Член е на Съвета на настоятелите на УНСС.

Владее английски, немски и руски език.

Красимир Дачев е роден на 22 февруари 1950 г. в Свищов. Завършва право в СУ "Св. Климент Охридски". През 1985 г. специализира "Американско право и правни институции" в Залцбург, Австрия. От 1978-а до 1989 г.  e главен юрист в Националния комитет за космически изследвания и ръководител на Национална  космическа програма. През 1997 г. създава "Група Технология на металите". В момента е председател на борда на директорите на "Свилоза" АД и  "Група "Технология на металите А. Балевски", холдинг АД.

От ноември 2004 г. е заместник-председател на Българската търговско-промишлена палата. От февруари 2018 г. е член на работна група на високо равнище "Индустрия 2030" към ЕК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във