Банкеръ Daily

Финансов дневник

Петролът се покачва, докато САЩ подготвят санкции срещу Иран

Световните финансови пазари се подготвят за нов период на сътресения тази седмица, след като САЩ подготвят нови санкции срещу Иран и с оглед на нарастващите надежди за пробив в търговските отношения между САЩ и Китай, информира The Guardian.

Повод за възходящото движение се оказа публикация на Доналд Тръмп в Twitter, гласяща, че от по-късно днес ще бъдат обявени нови "значителни" допълнителни санкции срещу Иран, които да блокират Техеран от разработването на ядрени оръжия.

Отношенията на Вашингтон с Техеран се влошиха след сваления с иранска ракета американски военен дрон и последвалите информации, че Доналд Тръмп се е отказал от ответни удари по ирански обекти само минути преди стартирането на подобна операция. Отговорът на американския президент заплаши да отвори друг фронт в геополитическите спорове, задържащи световната икономика.

Напрежението в Близкия изток доведе до повишаване на цената на петрола в началото на търговията днес, като цената на суровия петрол Brent се покачи с 0.6% до 65.58 долара за барел, близо до триседмичния максимум от 65.76 долара за барел.

Цените на азиатските акции се понижиха днес, но заплахата от санкции, а не пълна военна намеса на САЩ, даде известен комфорт на инвеститорите.

Подновяването на напрежението идва, когато китайският президент Си Дзинпин и Тръмп се подготвят за среща през тази седмица в опит да преодолеят безизходицата в търговията между Вашингтон и Пекин. Срещата може да осигури потенциален пробив в спора, навредил на устойчивостта на световната икономика през изминалата година.

Фондовите пазари по света отчетоха ръст през последните седмици, на фона на засиления оптимизъм относно сделката между Вашингтон и Пекин.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във