Банкеръ Daily

Финансов дневник

Петролът - от падение до ирационално въодушевление

Черното злато е борсовата суровина, която, като че ли, премина през най-сериозните пазарни сътресения през тази буреносна за всички година.

Тя започна силно със средни котировки от 64 щ. долара за барел за горивото сорт "Брент" през януари. Цените паднаха рязко през второто тримесечие и слязоха до около 9 долара за барел през април, а американският лек суров петрол сорт WTI в щатския петролен център Къшинг потънаха до безпрецедентните минус 37 долара за барел. Впоследствие черното злато се окопити и средните котировки на суровината сорт "Брент" излязоха над 40 долара за барел до юни. През октомври средната цена се задържа на 40 долара за барел, а през ноември се повиши леко до 43 долара за барел. 

Колебанията бяха мотивирани първоначално от настъплението на пандемията от COVID-19, а впоследствие - от ценовата война, която Саудитска Арабия поведе формално срещу Русия и с подтекст - срещу американските производители на шистово гориво.

След като американските шистови фирми започнаха да фалират една след друга, а Русия заяви категорично, че няма да се поддаде на натиск, ОПЕК и приятели седнаха на масата за преговори и се доховориха да спасят петролния пазар (и най-вече собствените си бюджетни приходи) като орежат производството си с 9.7 млн. барела на ден. Картелът върна на пазара 2 млн. барела на ден през август с уговорката да добави същото количество и през септември, а ограниченията на добива да отпаднат изцяло през януари.

Това провокира сериозни опасения, че пазарът е твърде неустойчив, за да поеме допълнителните барели. И доведе до пореден компромис, постигнат след изнурителни петдневни преговори между участниците в "ОПЕК+" през декември, Според него организацията ще доставя на пазара допълнителните 500 хил. барела на ден през януари и ще провежда ежемесечни съвещания за оценка на условията и за предприемане на последващи действия. Руският вице премиер Александър Новак поясни, че споразумението позволява увеличение на доставките с максималните 2 млн. барела на ден с опция те да бъдат орязани отново. Максималната промяна във всяка от девете посоки е 500 хил. барела дневно. 

Ваксините срещу COVID-19 вдъхват надежди за бързо възстановяване на търсенето на черно злато през идната година, но пазарите като че ли подхождат ирационално към вятъра на промените. 

Суровият петрол сорт "Брент" надхвърли 50 щ. долара за барел - най-високата цена от март, когато пандемията от коронавируса постави под карнатина домакинствата и бизнеса. Като се има предвид, че ваксините не са панацея и предстои дълъг път преди глобалната икономика да се върне към устойчив растеж, сегашните петролни котировки не изглеждат реални, особено на фона на последната месечна прогноза на ОПЕК от 14 декември, че потреблението на суровината през 2021-а ще е 95.89 млн. барела на ден - с 410 хил. барела по-малко от ноемврийското предвиждане за 96.3 млн. барела дневно.  

В това няма нищо чудно, като се има предвид, че търговските полети са около 60% от миналогодишния им брой. Най-тежко са поразени международните пътувания, които заемат почти целия трафик на дълги разстояния - най-едрият потребител на гориво. Възстановяването им до предпандемичните равнища ще зависи от доверието във ваксините и имунизационния график на правитлствата.  

COVID-19 не е единстеният проблем 

Растящите търговски мита, потенциалното хаотично отделяне на Острова от Европейския съюз и новият президент на САЩ, който вероятно ще трябва да работи с враждебно настроен Сенат, също могат да забавят икономическото възстановяване. Като капак, успоредно с вероятния по-силен подем през 2021-а, ще трябва да се "източат" огромните количества резерви от рафинирани петролни продукти, които към края на септември са били с 9% по-високи на годишна база в развитите държави от ОИСР, по сметки на Международната енергийна агенция. 

Ентусиастите вероятно биха посочили, че петролния внос в Китай е напът да нарасне с 10% през тази година. Това обаче се дължи основно на едрите покупки по време на ценовия колапс на черното злато, голяма част от които са изпратени в хранилищата. Износът на петролни продукти от азиатския колос през октомври надхвърли миналогодишните равнища, защото преработката изпреварва вътрешното потрбление. 

Дори когато търсенето от рафинериите започне да расте, извънредните резерви от горивото също трябва да се понижат. Запасите на ОИСР са били с 11% по-високи в края на септември спрямо същия месец на 2019-а и с 14% над количествата през 2018-а. 

Нарасналите цени на черното злато вече редуцират печалбите на рафинериите и правят не чак толкова изгодна преработката на суровия петрол в рафинирани продукти. Единствените начини за преодоляване на тази пречка е или да се повишат цените на преработената продукция (поредното препятствие пред ръста на търенето) или петролните котировки да паднат. 

Последното споразумение между членовете на "ОПЕК+" за увеличение на доставките с 500 хил. барела на ден през януари вероятно ще поддържа петролния пазар на дефицит, според сметките, основани на данните на картела. Това означава, че прекомерните запаси от суровината, които натискат надолу цените, ще продължат да се източват, защото пазарът лесно ще поеме тези сравнително символични допълнителни количества. 

Черното злато сорт "Брент" с доставка през февруари приключи седмичната си търговия на 18 декември с котировка от 52.26 долара за барел, а американският лек суров петрол сорт WTI с доставка през януари - на 49.10 долара за барел.

Щатската Агенцията за енергийна информация, която е част от американската федерална статистическа система, прогнозира средно 49 щ. долара за барел сорт "Брент" през 2021-а.

Facebook logo
Бъдете с нас и във