Банкеръ Daily

Финансов дневник

Петков разширява управата на ББР до седем членове

Служебният икономически министър Кирил Петков задейства кадровите промени в Българската банка за развитие, които рекламира като "реформа за повече прозрачност". От днес новото ръководство и надзор влязоха в банката, въпреки че към момента те все още не са вписани в Търговския регистър. Министерството на икономиката съобщи, че Кирил Петков е представил пред работещите в Българската банка за развитие новите членове на Управителния и Надзорния съвет на банката. В управата на банката влизат Цанко Арабаджиев, Крум Георгиев и Владимир Рашков Георгиев, а в Надзорния съвет - Валентин Михов и Васил Щонов.

Вероятно първата работа на новите членове на надзора и управителния съвет ще е да проверят информацията за т.нар. големи кредити, отпуснати от ББР на фирми, които са пряко или косвено свързани с едри бизнесмени, близки до политически кръгове. 

Паралелно министър Петков е разпоредил промени в устава на ББР, които разширяват Управителния съвет и Надзорния съвет потенциално до седем членове. Това е видно от протокол от 10 юни, с който "БАНКЕРЪ" разполага. Документът е подписан от Кирил Петков в качеството му на едноличен собственик на капитала на банката и изпратен към стария Управителен съвет. Указанията на Кирил Петков са промените в устава моментално да бъдат внесени за одобрение в БНБ, а по информация на изданието ни на 21 юни измененията са били изпратени и за вписване в Търговския регистър.

Промените са кратки, но доста показателни:

В член 50, ал. 1 от Устава на ББР се записва, че:"Надзорният съвет се състои от три до седем лица, които се избират от Едноличния собственик на капитала за срок от пет години". 

Член 54, ал. 1. пък вече ще сочи, че: "Банката се управлява и представлява от Управителния съвет в състав от 3 (трима) до 7 (седем) члена."

На първо четене, тези изменения са следствие от кадровите промени в бордовете на ББР, които Кирил Петков сякаш е планирал още преди да встъпи в длъжност като министър на икономиката в служебното правителство.

Предишните членове на надзора Митко Симеонов и Велина Бурска, които бяха отстранени от министър Петков още в края на май, обжалваха уволнението си в Софийския градски съд. В резултат СГС спря вписването на промените в Надзорния съвет на ББР. 

Очевидно, разширяването на надзора и Управителния съвет се прави именно поради съдебната битка, започната от Симеонов и Бурска. Идеята на Петков явно е с увеличението на съставите новите хора, назначени от него, да бъдат вписани и с мнозинство да отстранят старото ръководство.

Новият устав дава възможност да има до 7 човека управители и надзор. Дори съдебните искове не ни спират. От днес имаме нови управители и надзор, без това да е проблем във връзка с тези, които могат да обжалват. Много се радвам, че вече една от 8-те компании обяви, че ще изплати 40 млн. от собствения си дълг. Много се надявам тези пари да отидат поне в 40 компании, дори бих казал в 400“, каза Кирил Петков на брифинг във вторник.

Една от големите въпросителни обаче е дали бъдещото редовно правителство няма да попълни Надзорния и Управителния съвет с до седем души, колкото позволява уставът. В известен смисъл това би бил притеснителен сигнал, защото заплатите в бордовете на държавната банка не са никак малки. Според бившия зам.-министър на финансите и кандидат за депутат от БСП Георги Кадиев членовете на Надзорния съвет на ББР получават заплата в размер около 15 хил. лв. месечно. Кадиев твърди, че заплатите в Управителния съвет достигат дори 20 хил. лева. Простите изчисления показват, че ако бордовете на банката бъдат попълнени с по 7 членове, сметката, която държавата като единствен акционер ще плаща само за заплати би достигала почти 250 хил. лева месечно.

Статията е обновена в 15.15 часа на 22 юни

Facebook logo
Бъдете с нас и във