Банкеръ Daily

Финансов дневник

Петков потвърди ангажимента от 2024 г. да приемем еврото

Министър-председател Кирил Петков потвърди ангажимента на страната ни да приеме еврото до две години. В интервю за международната агенция "Блумбърг" в сряда Петков заяви, че преходът от българския лев към еврото трябва да се третира внимателно и изисква пълномащабна информационна кампания.

Индикативната дата за приемане на еврото е 1 януари 2024 година. Тя бе фиксирана още от кабинета "Борисов 3" и не бе изменена от двете служебни правителства на Стефан Янев. Ангажиментът бе записан и в коалиционното споразумение между "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България".

"Аз съм бизнес човек, произхождам от бизнес средите и напълно разбирам ползите от еврозоната. Знам, че  няма преводни такси, което е важно, ако бизнесът ви е експортен. Знам, че рисковата премия за страната ще се понижи. Така че - да, ние сме решени да спазим тази дата. Това, което трябва да се направи и за което ясно говори финансовият министър e, че това не може да стане изведнъж. Трябва да подготвим и създадем мащабна информационна кампания, така че да избегнем проблеми, подобни на тези, които днес виждаме с ваксините. При слаба комуникация и опит за принудително налагане винаги се появява риск от политически брожения, които не биха намерили почва при добра информираност. Така че, да, ние несъмнено сме ангажирани с датата 1 януари 2024 г. Разбираме икономическите ползи от това и се стремим да е неразделна част от финансовата ни политика, но трябва внимателно да подходим към комуникацията и затова трябва да започнем отрано. Това е част от нашия план – да не поднасяме изненади и да разговаряме с всички заинтересовани страни за практичната страна на нещата. Например за какъв период ще трябва да има отчетност и в евро, и в лева в кварталното магазинче. Какъв е подходящият период? Доколко ще има счетоводни проблеми за дребния бизнес?", коментира премиерът.

По думите му влизането в еврозоната не създава реална инфлация. Леко покачване според Петков от 0.3% може да дойде основно от закръглянето на цените Министър-председателят също уверява, че страната ни ще замени лева с еврото при фиксирания от валутния борд курс от 1.955 лв. за 1 евро.

От изказването му става ясно, че през 2022 г. бюджетът ще приключи с около 4% дефицит, но в годината предхождаща влизането в еврозоната - 2023 г. - дефицитът ще съответства на Маастрихстките критерии и ще се до 3 на сто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във