Банкеръ Daily

Финансов дневник

Пет от най-големите икономики в света са изложени на риск от рецесия

Пет от най-големите икономики в света са изложени на реален риск от рецесия. Британската икономика се сви през второто тримесечие, а брутният вътрешен продукт на Италия не отчете никакъв растеж. Икономиката на Германия, четвъртата по големина в света, отчете спад през второто тримесечие. Междувременно Мексико избегна рецесията, която обикновено се смята за налична при две последователни тримесечия на спад, като се очаква икономиката на страната да остане слаба и през тази година. На фона на това, данните показват, че и Бразилия може да изпадне в рецесия през второто тримесечие.

Германия, Великобритания, Италия, Бразилия и Мексико се нареждат сред 20-те най-големи икономики в света. Сингапур и Хонконг, които са по-малки, но все още служат като жизненоважни центрове за финанси и търговия, също страдат, съобщава CNN.

Освен че икономическият растеж се забавя във всяка от тези страни, спадът в глобалното производството и рязкото понижение в бизнес доверието влошиха нещата още повече.

Икономиката на Китай расте с най-бавни темпове от близо три десетилетия, докато страната плаща данък за продължителната търговска война със САЩ, които ще наложат нови мита върху китайския износ през септември и декември. „Общата черта е слабата глобална перспектива“, казва Нийл Шеринг, главен икономист в Capital Economics.

Миналият месец Международният валутен фонд намали прогнозата си за растежа на глобалната икономика през тази година до 3,2%, най-слабият темп от 2009 г. Освен това понижи очакванията си за 2020 г. до 3,5%.

Инвеститорите са все по-притеснени. Пазарът на облигации проблясва с предупредителни знаци и повече от една трета от анкетираните управляващи дружества от Bank of America смятат, че глобалната рецесия ще стане реалност през следващите 12 месеца.

Икономики в риск

Германия разчита в голяма степен на износителите, които продават непропорционално количество стоки на Китай и Съединените щати. Забавянето в глобалните продажби на автомобили също удря немската икономика. „Настоящият доклад за БВП определено бележи края на златното десетилетие за германската икономика“, казва Карстен Бжески, главен икономист за Германия в холандската банка ING.

Докато страховете от Брексит без сделка помагат за свиването на германската икономика, проблемът причинява най-много болка в Обединеното кралство, където икономиката се свива за първи път от 2012 г. насам. Британската икономика би трябвало да се възстанови през третото тримесечие, за да избегне рецесия. Но ако премиерът Борис Джонсън извади страната от Европейския съюз без споразумение на 31 октомври, то вероятно рецесията ще бъде неизбежна.

Слабата производителност в Италия, високата безработица сред младите хора, огромният дълг и политическият смут са основните причини за икономическото забавяне.

Спад в инвестициите и натиск върху секторът на услугите са сред основните проблеми на Мексико. Бразилия, най-голямата икономика в Латинска Америка, страда от слабото индустриално производство и високата безработица. Данните, които ще бъдат публикувани през следващите седмици, ще покажат дали страната изпада в рецесия.

Бурни облаци

Според Шеринг, някои от притесненията са неоправдани. На глобално ниво, според него, разходите на компаниите в активи, като оборудване, са се стабилизирали. Пазарът на труда е устойчив. "Въпреки че в световната икономика има слаби звена - особено в производството, други се справят сравнително добре", каза той. „Всичко това е в съответствие с нашето мнение, че глобалният растеж се забавя, а не се срива", подчерта експертът.

Така или иначе съществуват три големи риска.

Първият е търговската война. Ако Пекин и Вашингтон продължат да увеличават напрежението, доверието на бизнеса може да изпари. Международният валутен фонд предупреди, че растежът през 2020 г. ще бъде намален с половин процент, ако спорът ескалира допълнително.

Друг голям риск е дали централните банки ще успеят да приложат правилни политики. Ако това не стане, това ще доведе до негативна реакция на финансовите пазари, а това, от своя страна, ще се отнесе към реалната икономика. Федералният резерв на САЩ намали лихвените проценти миналия месец за първи път от 11 години насам, а Европейската централна банка намекна, че ще приложи повече стимули през септември. Формира се натиск върху Китай, за да намали основния си лихвен процент за първи път от четири години. Други централни банки по света също намалиха лихвите.

Последният риск е свързан с глобалния сектор на услугите, който обикновено подкрепя растежа. Спадът в производството обаче може да доведе до понижение и при услугите, а това няма да е добра новина за нито една икономика по света.

Facebook logo
Бъдете с нас и във