Банкеръ Weekly

Финансов дневник

Пет компании кандидатстват за одитор на БНБ

До 20 октомври УС на БНБ трябва да избере одиторско дружество, което да проверява и заверява годишните му отчети. Според  информацията, с която разполага в. "БАНКЕРЪ", пет дружества са се кандидатирали да извършат тази услуга. Това са добре познатите "Кей Пи Ем Джи България", "Делойт Одит" и "Ърнст енд Янг", както и по-малко познатите на широката публика "Грант Торнтон"и "РСМ Би Екс". За първите три компании едва ли има какво ново да се каже. Само ще припомним, че "Кей Пи Ем Джи България" одитира отчетите на БНБ повече от десетилетие. Тя обаче бе и одитор на обявената в несъстоятелност КТБ. Заради констатирани пропуски Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори й наложи санкция. Самата санкция пък бе преценена в Народното събрание като недостатъчно строга и предизвика скандал и промени в Закона за независимия финансов одит.

"Ърнст енд Янг" и "Делойт Одит" пък са сред трите компании, които проверяват годишните баланси и отчети на повечето банки и финансови компании у нас. Те бяха и сред трите дружества, извършили т. нар. оценка на активите на КТБ, на базата на която БНБ начисли огромните провизии от 4.22 млрд. лева. Тази преоценка доведе капитала на КТБ до отрицателна величина, което даде основание за отнемането на лиценза й и за обявяването й в несъстоятелност.

"Грант Торнтон" пък е компания, създадена от български и чуждестранни одитори, която стана известна покрай консорциума "Камбуров Грант Торнтон Транзакта". Той бе избран преди три години да направи оценка на Общинска банка. Тогава Столичният общински съвет бе приел да започне процедура по оценка за продажбата й, но след това се отказа от това свое начинание.

Според Търговския регистър петата компания - "РСМ Би Екс", е бившата "Евроодит" и нейни собственици са български одитори.

По правило договорът, който БНБ ще сключи с избраната одиторска компания, е за три години. Работата е отговорна и трудоемка, а Централната банка не се слави като клиент с широко отворени джобове. Затова интересът към конкурсите, които тя провежда за избор на одитори през изминалите години, общо взето, не привлича голям брой кандидати. Служители на БНБ си спомнят, че в последния такъв конкурс са участвали само двама кандидата - "Кей Пи Ем Джи България" и "Делойт Одит". Така че наличието на петима кандидати за сегашния конкурс може да се оцени като проява на значителен интерес. Нищо че сред тях липсва известна компания като "ПрайсУотърхаус".

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във