Банкеръ Daily

Финансов дневник

Пет банки отиват на съд за валутни манипулации

Обвиненията за манипулации на валутните котировки продължават да преследват големите банки. Две съдебни инстанции в Лондон обсъждат отделни казуси, свързани с твърдения, че преди години дилъри са "обрали" клиентите си във валутни сделки.   

Две съдебни кантори се състезават да водят колективен иск, оценен на 1 млрд. брит. паунда срещу поне пет банки за предполагаеми валутни фалшификации между 2007-а и 2013-а. Отделно, мениджърът на активи ECU Group обвинява "Ейч Ес Би Си" в измама и небрежност в съдебен процес, започнал в средата на юни във Върховния съд на Острова. Британският банков лидер категорично отрича да е престъпил закона.

Потенциалният колективен иск е първият в американски стил, внесен от името на пенсионни фондове и мениджъри на активи срещу "Барклейз", "Ситибанк", "Роял бенк ъф Скотлънд", "Джей Пи Моргън Чейз" и "Ю Би Ес", като повечето обвинения са насочени към вероятни картели с прякори "Експрес Есекс" и "Тристранно бананово разцепление".  

Апелативният трибунал за конкуренцията тази седмица решава дали да одобри провеждането на съдебен процес, както и кои да са представителите на колективния иск. Банките настояват трибуналът да блокира колективното дело и искат всяка пренеция да е част от общото решение или споразумение. 

Трибуналът трябва да реши дали да одобри колективен иск, воден от Филип Евънс - бивш шеф на разследванията в британската Агенция за конкуренция и пазари, подкрепян от правната кантора Hausfeld - или конкурентно дело, оглавено от Майкъл О'Хигинс - бивш председател на пенсионния регулатор. О'Хигинс ще ползва правната фирма Scot+Scott, която извоюва споразумение с щатските власти в размер на 2.3 млрд. щ. долара от 15 банки като част от колективен иск за валутни операции.   

През последните няколко години кредитните институции са платили глоби на регулаторите за 12 млрд. долара след първите доказателства за манипулации на валутните курсове. И докато банките продължават да оспорват исковете, замесените във валутни фалшификации търговци се държат далеч по-разумно и американските контролни органи вече оттеглиха обвиненията си срещу двама бивши дилъри.  

Ако трибуналът одобри иска, това ще е първият колективен процес по американски образец за потенциални нарушения на закона за конкуренцията. Той позволява на представител на ищците да заведе дело от името на цялата група без онези, които са отказали участие в правните действия.  

О'Хигинс е казал пред трибунала на 12 юли, че иска да представлява тъжителите защото "честната конкуренция е изключително важна за отговорния капитализъм и свободните пазари трябва да са почтени". За него предполагаемият картел, който е в ядрото на процеса, трябва да "бъде подведен под отговорност и ищците да бъдат обезщетени".

Евънс посочва, че е участвал в няколко предишни опита за завеждане на колективни искове и е "вдъхновен" от приетия през 2015-а Закон за правата на потребителите, позволяващ подобни процеси. 

И двата иска са подкрепени от групи, финансиращи правни действия в замяна на част от евентуалната компенсация при спечелено дело. Евънс ще разчита на съветите на консултативен панел, в който участва и Нобеловият лауреат по икономика - професор Джоузеф Стиглиц. Комитетът от съветници на О'Хигинс пък включва сър Кристъфър Кларк - бивш съдия от британския Апелативен съд. 

Изслушването продължава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във