Банкеръ Daily

Финансов дневник

Пет банки на старта на новата схема за кредити за малкия бизнес

Служебните министри на финансите и икономиката Асен Василев и Кирил Петков представиха схемата за бизнес кредити без обезпечения, които ще бъдат гарантирани от държавата. Гаранциите ще се издават от Фонда на фондовете, а заемите ще се отпускат от търговските банки.

"С програмата за възстановяване мобилизираме 2.5 млрд. капитал, който да стигне до бизнеса. Държавата приема систематичният риск на пазара за това, че една голяма част то нашите фирми ще продължат да съществуват, а банките поемат това да познават добре клиентите си и да оценят индивидуалния риск на всяка компания. Така даваме възможност на фирмите, които са дееспособни, но са използвали голяма част от обезпеченията си по време на тази година и половина, да вземат кредит за инвестиция или оборотни средства и да продължат да се развиват", посочи финансовият министър Асен Василев. 

Държавата вече е подписала договори с пет банки за реализацията на тази схема - Пощенска банка, Банка ДСК, ОББ, Райфайзенбанк и Първа инвестиционна банка.

"С тези банки договорите са подписани и парите вече са при тях. Малките бизнеси вече могат да отидат и да вземат своя кредит за възстановяване", каза икономическият министър Кирил Петков на съвместния брифинг в Министерството на финансите.

Той поясни, че изискването към фирмите е да са оперирали поне в последните 3 години и в поне една от тях да са отчели печалба. Отделно, кредитите ще са със 7 годишен срок за погасяване и с 12 месеца гратисен период. Заемът може да е в размер до 70% от оборота на компанията за 2019 г. или 2020 г. в зависимост кой е по-висок, но е заложен и максимален размер на кредита - 3 млн. лева. Лихвите няма да са преференциални, а спрямо пазарните условия и политики на банките. Фондът на фондовете ще обезпечава 80% от риска по експозицията на всяка фирма, която взема кредит, а 20% са риск за банката. 

"Всяка една от банките ще направи рейтинг на клиентите, които кандидатстват", поясни председателят на Асоциацията на банките и изпълнителен директор на Банка ДСК Диана Митева. 

"В рамките на партньорството с Фонда на фондовете от 1 юли 2021 г. Банка ДСК ще отпуска кредитите максимално прозрачно, при прилагане на опростени административни изисквания. Кредитите се предоставят при оптимизирано време за одобрение и усвояване след представяне на необходимите за преглед на искането за кредит документи", се посочва в официална позиция на Банка ДСК.

Ключовото условие за получаване на финансиране е собственикът или някой от собствениците на фирма-кандидат за заем да влезе като съдлъжник със задължение да изплаща кредита като физическо лице. 

"Много е важно да кажем, че всичките фирми, които са били успешни и са могли да се справят със ситуацията през 2019 г. в целия COVID период, който се опитваме да възстановяваме, на тях искаме да помогнем. Те са били успешни компании. Знаем в бизнеса колко е трудно. Тази програма ще им помогне за възстановяването точно на тези малки и средни предприятия. Банките имат своите клиенти и когато виждат, че в един туристически бизнес например е много засегнат, е опасно да ги финансираш, без някой да даде гаранция. Затова тази програма е тук“, заяви икономическият министър Кирил Петков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във