Банкеръ Daily

Финансов дневник

Перспективите за инфлацията в еврозоната не са се подобрили

Изабел Шнабел

Перспективите за инфлацията в еврозоната не са се подобрили, откакто лихвите бяха повишени през юли, заяви Изабел Шнабел, член на управителния съвет на Европейската централна банка, в интервю за Ройтерс. Изявлението й предполага, че тя би подкрепила ново увеличение на лихвите идния месец.

За да противодейства на инфлацията, ЕЦБ вдигна миналия месец лихвите за първи път от 11 години, слагайки край на епохата на негативни ставки. Тя увеличи с половин процентен пункт лихвата по депозитите, както и лихвата по седмичните и по всекидневни кешови аукциони.

"През юли решихме да повишим лихвите с 50 базисни пункта, защото бяхме обезпокоени от перспективите за инфлацията", изтъкна Шнабел. "Безпокойствата, които имахме през юли, не се смекчиха. Не мисля, че тази перспектива се е променила фундаментално", допълни тя.

Увеличението на лихвите на ЕЦБ през септември практически се смята за сигурно. Остава единствено да се определи с колко - с 25 или с 50 базисни пункта.

Пазарите преразгледаха през последните седмици очакванията си за повишаването на лихвите и вече прогнозират покачване на цената на кредитите с 55 базисни пункта идния месец и с общо 118 пункта до края на годината.

Евростат днес потвърди първата си оценка за рекордна инфлация в еврозоната от 8,9 на сто на годишна база през юли, което е много далеч от целевото равнище от 2 на сто на ЕЦБ.

Поради скока на цените на енергията, може да се очаква покачването на цените в еврозоната да продължи.

"Не изключвам инфлацията да продължи да нараства в краткосрочен план", отбеляза Шнабел. По думите й този инфлационен натиск може да присъства още известно време и няма да изчезне бързо. "Ще трябва време, докато инфлацията се върне на равнище от 2 процента", смята банкерката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във