Банкеръ Daily

Финансов дневник

Пенсионерски организации настояват за 300 лв. минимална пенсия

Управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Ивайло Иванов е представил пред Националния комитет по проблемите на възрастните хора експертен анализ на института относно финансовите ефекти от предложенията за промени в областта на пенсиите, става ясно от съобщение на пресцентъра на НОИ.

Тези предложения бяха направени на предишна среща в този формат, състояла се преди около месец. В сряда управителят на НОИ и воденият от него екип са представили на разположение на пенсионерските организации поисканите от тях финансови разчети на различните варианти за преизчисления на пенсиите със среден осигурителен доход за 2015, 2016, 2017 и 2018 г., както и за евентуално увеличение на минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст.

„Доколкото актуалната бюджетна процедура е в ход сега е моментът да представите вижданията на пенсионерските организации пред парламента“, коментира Ивайло Иванов.

Националният комитет по проблемите на възрастните хора, който обединява Съюз на пенсионерите 2004 – обединени, Българска асоциация на пенсионерите – обединени, Национална инициатива „Социална солидарност“, Съюз на офицерите и сержантите от запаса, Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите, се солидаризира около вариант за преизчисление на пенсиите за трудова дейност със средния осигурителен доход за 2015 г. Размерът на този доход е 726,40 лв., което според разчетите на НОИ би довело до допълнителен разход от 133,3 милиона лева на месец за 2020 г.

Другото предложение на пенсионерските организации е за минимална пенсия за осигурителен стаж и възраст от 300 лева.

Проектобюджетът за 2020 г. предвижда от 1 юли догодина пенсиите, отпуснати до края на 2019 г., да се увеличат с 6,7%. Средният размер на пенсията ще достигне 412,28 лв., което е с 31 лв. повече в сравнение с 2019 г. От 1 юли 2020 г. минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст ще се повиши от 219,43 лв. на 234,13 лв. От същата дата ще нарасне и социалната пенсия за старост, която ще стане 141,63 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във