Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ПЕНСИИТЕ ОПАРИХА СИБАНК

Прибирането на меда винаги е свързано с риска от ужилване. За по малко от два месеца Стопанска и инвестиционна банка успя да опита и жилото, и меда на парите. През февруари тя пое обслужването на сметките на повечето регионални дирекции на Националния осигурителен институт и естествено прикова към себе си вниманието на медиите. Едва ли някой се е съмнявал, че именно тя ще понесе сериозни негативи при всяко недоразумение, свързано с изплащането на пенсиите. Неизбежното се случи през този месец, когато на 7 април пенсионерите очакваха парите си.
По принцип банките (освен СИБанк това са ОББ, SG ЕКСПРЕСБАНК, Банка ДСК, ХЕБРОСБАНК и БИОХИМ), които обслужват НОИ, превеждат по точно установен график парите за пенсиите в пощенските станции. Тези графици им се предоставят от пощите и обслужващите ги кредитни институции ги спазват точно. Тъй като първият ден за априлските пенсии бе събота, повечето пощи са поискали парите да им бъдат доставени в понеделник, за да не ги съхраняват в касите си. Изключение са направили само пощите в Добрич, които са помолили обслужващата СИБанк да им достави на 6 април 380 хил. лв. на монети, и тази заявка е била изпълнена. Други големи поръчки за доставка на банкноти и монети на 6 април не са били правени, въпреки че някои пощи в София са работели и в събота. Явно шефовете им не са си дали сметка, че в този ден също могат да се явят нетърпеливи пенсионери. Точно този пропуск е оставил някои хора без средства за един-два дни. И ето поводът за скандал, който по традиция у нас се прави най-ефектно, като се обвинява нарочена вече от медиите банка. А обслужващите кредитни институции, включително и СИБанк, само са изпълнявали направените заявки.
Проучване на в. БАНКЕРЪ показа, че пощите в София-окръг са заявили над 8.3 млн. лв., а в град Пловдив - на повече от около 10 млн. лева. На пощите в Благоевград пък СИБанк е трябвало да преведе 6 млн. лева. Още близо 6 млн. лв. са поискани на няколко транша от пощите в Добрич и Кърджали. Шефовете на кредитната институция отказаха да коментират изплащането на конкретните суми, но твърдят, че стриктно са се придържали към спуснатите им графици.

Facebook logo
Бъдете с нас и във