Банкеръ Daily

Финансов дневник

Пеканов става член на Координационния съвет за приемане на еврото

На днешното заседание на Министерския съвет са били приети нормативни промени по отношение на така наречения Координационен съвет за подготовка на Република България за членство в еврозоната. С тях вицепремиерът по управлението на европейските средства Атанас Пеканов става член на Съвета. Това обяви самият той по време на брифинг в Министерския съвет.

Пеканов уточни, че служебният кабинет прави промени в Координационния съвет с цел по-ефективното и прецизното му функциониране, като те са насочени към практическото осъществяване на подготовката на страната за присъединяването й към еврозоната.

За България продължават да бъдат основен приоритет всички процеси за по-тясна европейска интеграция – влизането ни в Шенген, влизането ни в еврозоната, влизането ни в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

„Нашата цел е всички тези процеси, които са започнали, да се извършват без спиране и без забавяне. Има приет Национален план за въвеждане на еврото от страна на редовния кабинет и там заложената дата е 1-ви януари 2024 година. Отговорност на служебния кабинет е всички процеси, които трябва да се случват през следващите седмици, да станат без забавяния“ – обясни Пеканов.

По-конкретно той обяви, че през следващите седмици ще работи заедно с гуверньора на БНБ и със служебния финансов министър, така че вече поставените цели да се реализират.

Пеканов обяви, че има седем работни групи, които движат отделните задачи по приемането на еврото. Той ще бъда председател на работната група за „Макроикономически анализи и публични финанси“. В нея ще се правят анализите как икономическата политика и икономическата обстановка в страната ще бъдат повлияни от влизането ни в еврозоната.

Освен това има работни групи по „Публична администрация“, „Небанков финансов сектор“, „Пари, платежна инфраструктура и кредитни институции“, „Нефинансов сектор“. Работната група „Защита на потребителите“ е ключова, тъй като ще работи в направленията: правилно преизчисляване на цените, двойно обозначаване на цените, контрол върху замяната и закръгляването на цените от лева в евро, информиране на потребителите.

Ключова ще е и работната група „Комуникация“, като се очаква до седмици да бъде изготвена и комуникационната стратегия за еврото със сериозен фокус върху защитата на потребителите. „Доброто информиране на гражданите по отношение на еврото е важно за разсейването на необоснованите им страхове по отношение на ценовото покачване. Кампанията трябва да достигне до всички членове на обществото“ – подчерта Пеканов.

Той добави и че е създадена и междуведомствена работна група, която ще работи по законодателните промени – по така наречения Закон за въвеждането на еврото в Република България. Той ще бъде внесен в бъдещия парламент и очакванията на Пеканов са да бъде приет до началото на 2023 година.

Пеканов коментира, че членството в еврозоната ще донесе на страната ни значителни ползи в политически и репутационен аспект. Приемането на еврото като национална валута ще е обвързано с премахване на трансакционните и на някои фирмени разходи. Ще подобри инвестиционния климат в страната ни, във време когато голяма част от производствата ще се изместват по-близо до Европа. Ще донесе повече прозрачност в ценообразуването. Ще ни донесе институционална конвергенция с другите страни в Европа – можем да го гледаме като един механизъм отново да дадем тласък на важните реформи в страната ни, уточни вицепремиерът по европейските средства.

Европа и светът се намират в една турбулентна среда. С оглед на тези геополитически турбуленции, за България е важно да не остава извън процесите, да не остава отново в периферията, а да се цели да бъде част от ядрото на Европейския съюз, категоричен бе Пеканов.

Той обяви и че днес служебното правителство е подало първото искане за плащане по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), като по него страната ни очаква още през есента плащане в размер на над 1.3 млрд. евро. Оттук нататък кабинетът се е фокусирал върху второто плащане.

Министерството на иновациите и растежа вече е отворило процедурата по програмата си за 260 млн. лева за технологична модернизация и по нея тече кандидатстване. И в Министерството на транспорта вече са минали няколко процедури по кандидатстване. През септември или октомври ще започне програмата за санирането както на жилищни, така и на нежилищни сгради, като там ще бъде вложен сериозен ресурс – от общо около 2 млрд. лева, разясни служебният вицепремиер по управлението на европейските средства.

По отношение на фискалната политика и по-конкретно на риска средства по ПВУ да бъдат използвани за плащането на пенсиите, например, Атанас Пеканов обясни, че средствата са разписани по конкретни проекти и не се очаква да бъдат използвани за нещо друго. Освен това по време на срещата в Джаксън Хол миналата седмица, на която се събират световни банкери, е било подчертано, че за да се успокои инфлацията, трябва да се следва рестриктивна парична и фискална политика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във