Банкеръ Daily

Финансов дневник

Пеканов подкрепи ИТН и ДБ за необлагаем минимум от 2022 г.

Вицепремиерът Атанас Пеканов приветства обявеното от "Има такъв народ" и "Демократична България" решение за въвеждане на необлагаем минимум в България.

При поредния кръг консултации между партиите в парламента във вторник (27 юли) се стигна до консенсус по този въпрос. Това бе обявено след разговорите между представители на ИТН и "Демократична България". Въвеждането на необлагаем минимум е част от приоритетите на "Изправи се.БГ! Ние идваме!" и на "БСП за България".

"От години защитавам позицията за въвеждането на необлагаем минимум в България. Виждам, че политическите партии са обсъдили въвеждането му като част от икономическите промени, които бъдещото управление смята да направи. Още през 2017-та година със съмишленици организирахме инициатива с искане за въвеждане на необлагаем данъчен минимум в България и разяснителна кампания по отношение на темата. Говорихме с множество хора, обяснихме нуждите от такава мярка и икономическия смисъл зад нея, събрахме хиляди подписи в нейна подкрепа, които бяха внесени в Народното събрание. На изслушването в парламента бившите управляващи не разбраха или не искаха да разберат важността на тази данъчна промяна", коментира ден по-късно вицепремиерът в служебното правителство.

Пеканов уточнява, че такава промяна би означавала, че една част от доходите няма да подлежат на облагане, което ще започне да се начислява за средствата над определена сума. Това ще остави повече разполагаем доход за гражданите и би имало благоприятен социален ефект за най-нискодоходните групи. В същото време това е правилна мярка от чисто икономическа гледна точка, защото ще повиши тяхното потребление и ще има стимулативен ефект върху икономиката.

Той напомня, че подобна мярка действа под една или друга форма във всички държави в Европейския съюз, с изключение на България. За хората във всички държави в ЕС важи необлагаем минимум и е крайно време да се доближим до европейското ни семейство в това отношение.

"В по-широк смисъл бих искал да отбележа, че дълго време темата за разпределението на доходите не беше централна, на нея не се обръщаше достатъчно внимание, най-вероятно заради допускането, че разпределението на доходите няма голямо значение за крайните макроикономически резултати. Подобни виждания бяха погрешни и се разбиха в реалността на последното десетилетие, като в днешно време темите за доходите и бедността са основни в икономическите дебати по света, те са предизвикателство на нашето време, за една развита икономика и за една демокрация. Проблемът е особено остър в България - страната с най-ниски доходи и най-голямо социално разслоение в ЕС. Въвеждането на необлагаем минимум е важна стъпка в посока адресиране на тези проблеми", посочва още вицепремиерът Пеканов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във