Банкеръ Daily

Финансов дневник

Печалбата на Credit Agricole се срина с 67%

Френската банка Credit Agricole SA отчете солиден спад на нетната печалба през четвъртото тримесечие на изминалата година поради обезценка на активи, свързани с нейните вътрешни финансови операции на дребно.

Втората по размер на активи банката във Франция заяви, че нейната нетна печалба е спаднала с цели 67% до 291 млрд. евро през трите месеца до края на декември спрямо печалба за 882 млн. евро преди година при очакванията на финансовите пазари за 301 млн. евро.

В същото време приходите на базирана в Париж голям кредитна институция нараснаха със 7% до 4,58 млрд. евро.

Подобно и на други френски финансови институции, много ниските лихвени проценти и предоговарянето на вече отпуснати заеми са изяли голяма част от печалбите на банката, като Credit Agricole е направила обезценка на активи за 491 млн. евро свързани с нейното поделение за банкиране на дребно LCL.

Имаше нова вълна на предоговаряне на заеми през втората половина на изминалата година, заяви главният изпълнителен директор Филип Брас по време на пресконференция в Париж. Въпреки това, той отбеляза, че вижда признаци на подобрение през четвъртото тримесечие.

Въпреки по-ниските приходи през тримесечието, капиталовата адекватност на Credit Agricole се в подобрила слабо през последното тримесечие до 12,1% от 12,0% в края на септември 2016-а година.

Банката също така заяви, че ще изплати на акционерите дивидент в размер на 60 евроцента на акция за изминалата година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във