Банкеръ Weekly

Финансов дневник

ПЧБ...БТБ? ГРЕШКАТА ИЗГЛЕЖДА ВЯРНА

Лаская се от тълкуването, че Българска търговска банка (БТБ) е наследник на Първа частна банка, но това не е така, заяви на импровизирана пресконференция председателят на новоучредената БТБ Данчо Джиков. Според него концепцията на кредитната институция била напълно противоположна на тази на ПЧБ. Стоте фирми, нейни учредителки нямали намерението да правят мегабанка, а такава, която да обслужва интересите на малкия бизнес.
Джиков потвърди, че ексбанкерът Венцислав Йосифов е консултант на БТБ, но не е акционер в нея. Последното изглежда абсурдно, като се има предвид, че съпругата му - Моника Янова, е член на надзорния съвет на търговската банка.
Освен Джиков и Янова в седемчленния надзорен съвет на БТБ влизат и Иван Бояджиев, който представлява фирмата си - Примекс 9000, юристът от адвокатска къща Явор Зартов Иван Бакалов, Александър Кашукеев, председател на управителния съвет на друг акционер Металснаб холдинг, Румен Ралчев и Емилия Савова. Ралчев е по-известен с участието си в охранителната фирма Балкан Секюрити, развлекателния комплекс Розов свят, и застрахователното дружество в ликвидация Спартак Живот, както и със сътрудничеството си с Васил Марковски в Секюрититех от 1992 до 1997 година. Марковски пък е бивш член на съвета на директорите на контролираната от Мултигруп Дисконтова къща.
Колкото до Емилия Савова, тя е бивш директор на най-атрактивния, според нея, клон на бившата ПЧБ - Дианабад. В надзора на БТБ тя представлява интересите на финансова къща.
Не е за пренебрегване и фактът, че синът на Кашукеев - Иван Александров Кашукеев, е бил съдружник заедно с дъщерята на Венцислав Йосифов - Ралица, във фирмата Металснаб ООД. А акционер в Примекс 9000, собственост на Иван Бояджиев, е била фалиралата Първа частна банка. Самият Бояджиев е и бивш член на съвета на директорите на Български инвестиционен фонд, където негови съдружници са били Петьо Блъсков и Валентин Моллов. Според Данчо Джиков Блъсков и Моллов не са акционери в новата банка. Акционер обаче е фабриката за бутилиране на минерална вода Горна баня. Неин представител в новата институция е бившият председател на Кредитна банка и участник в почти всички структури на Мултигруп Евгени Горанов.
Данчо Джиков подчерта, че Йорсет холдингс, която купи активите на фалиралата Първа частна банка, не е сред учредителите на БТБ и че на тази тема дори не са водени разговори с Васил Божков, който според слуховете всъщност се занимава с част от делата на дружеството. Слуховете, разбира се, не са случайни, тъй като хора на Божков събират вземанията на фалиралата ПЧБ от длъжниците й.
Учредителите на БТБ обаче все още не са окомплектовали всички документи, които са необходими, за да поискат от БНБ лиценз. И по думите на Джиков никой не е заявил категорично, че Българска търговска банка няма да получи лиценз. Два дни преди надзорниците й да дадат пресконференция, управителят на Централната банка Светослав Гаврийски каза, че е научил за създаването на новата кредитна институция от вестниците. На всички останали въпроси Гаврийски отговори лаконично: Навремето имаше едни спортисти, които също учредиха банка..., визирайки ТБ Национал, в която влизаха Любослав Пенев, Христо Стоичков, Трифон Иванов, Емил Костадинов и др. Независимо от уверенията на финансиста Емил Хърсев, че проблеми няма да има, Национал така и не получи лиценз.
В това отношение надзорниците на Българска търговска банка са по-оптимистично настроени. Според Моника Янова, документите на новата банка ще бъдат перфектни. Дали обаче така ще ги оцени и Банков надзор на БНБ, тепърва предстои да научим.

Facebook logo
Бъдете с нас и във