Банкеръ Daily

Финансов дневник

Pазводи по взаимно съгласие

S 250 68df355e 231f 4aff ab57 70f05744b983
S 250 6541641c 8010 4352 91d5 0ed7fb7f1649
S 250 c92003b1 e89e 4d46 886f a5eec605a150

Трима ключови банкери подадоха оставките си  през миналата година, оставяйки публиката с високо вдигнати вежди.

Не посочиха мотивите си за внезапното решение да напуснат, но техните шефове горещо им благодариха за усилията. Също без коментар.

На първи март миналата година подуправителят на БНБ и ръководител на управление „Банков надзор”

 

Димитър Костов изненадващо обяви напускането си

 

Той информира Управителния съвет на Българската народна банка за намерението си да внесе в Народното събрание оставката си от тази  длъжност. И по-късно същия ден лично я депозира в парламента.

Във връзка с това Костов заяви следното:

"Днес, при вече установената много добра работна комуникация с Европейската централна банка и ЕНМ в този процес и неговата напреднала фаза, вече има възможност да се оттегля като ръководител на управление „Банков надзор“. Моментът е подходящ и от гледна точка на хоризонта за ефективното присъединяване към ЕНМ, където прегледът на активите и стрес тестът на ЕЦБ ще бъдат само началните етапи от един по-комплексен процес. С цел добро управление и приемственост в този процес, по мое мнение, е препоръчително на настоящия етап да бъде потърсен нов ръководител на банковия надзор с шестгодишен хоризонт.“

В банковите среди под сурдинка се говори, че лично финансист №1 е поискал Костов да се оттегли от УС на БНБ незабавно по повод на една точеща се прокурорска проверка, предизвикана от решение на Банковия надзор. 

От името на Управителния съвет и лично от свое име управителят на БНБ Димитър Радев благодари на Костов за проявяваната висока отговорност и професионализъм, за многобройните реализирани проекти и за цялостния му принос към работата на централната банка във важни за нея и за банковата система етапи от 2005 г. до този момент.

Димитър Костов е завършил Висшия икономически институт „Карл Маркс“ през 1981 г., след което постъпва като  служител в Държавния комитет по планиране и прекарва там до 1990.

В началото на 90-те години той стана последователно заместник-министър на финансите (1990-1992) и първи заместник-министър (1993-1995). В кабинета на Жан Виденов оглави Министерството на финансите. От 1997 до 1999 г. бе изпълнителен директор на Централната кооперативна банка, а след това - на банка „Алианц България” и председател на УС на Асоциацията на търговските банки.

През юни 2005 г. Костов бе избран за член на УС, за подуправител и директор на управление Банково на Българската народна банка.

Дългогодишният главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк

 

Левон Хампарцумян се оттегли безмълвно

 

и изненадващо за широката публика.

В действителност анонс  за оттеглянето му беше направен още през ноември 2018 г., без да се огласяват  конкретни мотиви за тази смяна  на върха на банката. Но официалната причина бе пенсионирането му. Самият той бе поел управлението на УниКредит Булбанк още при покупката й от италианците през 2001 година. Директорите на УниКредит за Централна и Източна Европа Николо Убертали и Джанфранко Бизани благодариха на Хампарцумян за "успешното управление на банката, продължило повече от 18 години".

"За мен беше чест да помогна за изграждането на най-успешната българска банка през последните години. Ще подкрепям Теодора в новата й роля и пожелавам на целия екип всичко най-добро занапред", каза  Хампарцумян..

До последния момент се смяташе, че Левон ще остане в Надзорния съвет на УниКредит Булбанк, каквото бе и прессъобщението от банката.

Според една от версиите за последвалото отпадане на тази опция е, че бившият председател на УС и главен изпълнителен директор на банката също се е сдобил с евтин апартамент от злополучната фирма "Артекс" в сграда "Виделина" на ул. "Тинтява" в София. Това е станало на 15 юни 2018 г., когато той все още беше начело на трезора. В същия ден, свързаната с "Артекс" фирма - "Крон 21", е получила кредит от 28 млн. лева от подопечната му банка. Апартаментът на Хампарцумян е с площ 203.7 кв. м. и към него има прилежаща подпокривна тераса от 40.82 кв. м., както и озеленена тераса с площ 38.94 квадрата, както и два гаража. Общата площ на имота е 326 кв.м., а заплатената цена е 420 хил. лв., което прави средно около 660 евро на квадрат. Проверка показа, че такава пазарна цена не съществува. 

 

Жени превземат банковите върхове

 

Новият оперативен ръководител на банката е Теодора Петкова, която вече наследи Хампарцумян и като председател на Управителния съвет.

До момента на смяната Теодора Петкова беше член на УС на Уникредит Булбанк и риск директор на институцията. Тя беше също  председател на Кредитния съвет на банката, на Комитета по провизиране и реструктуриране и член на Кредитния комитет. Тя започва кариерата си в банката като кредитен анализатор през 2002 г.,  става и старши мениджър на екипа за корпоративно кредитиране през 2007 г.  От 2009 до 2015 г. е директор на управление "Кредитен риск", а от септември 2015 г. е директор на Международния център в "Корпоративно, инвестиционно и частно банкиране".

Теодора Петкова е член на надзорния съвет на "Уникредит кънсюмър файненсинг" и има многогодишен опит като член на борда на директорите на "Уникредит факторинг". Тя е магистър по финанси от УНСС и има Global Executive MBA от Carlson Business School на Университета на Минесота и от Vienna University of Economics and Business.

 

Късмет за Севдалина Василева през 2020-а

 

След като напусна позицията на изпълнителен директор и член на Управителния съвет на Първа инвестиционна банка на 8 ноември миналата година Василева оглави VISA България.

Към екипа на Fibank тя се присъединява през май 2017 г. като директор „Стратегическо планиране и развитие". През август същото година тя бе избрана за изпълнителен директор на ПИБ и за член на Управителния й съвет.

"Щастлива съм, че имах възможността да бъда част от екипа на Първа инвестиционна банка! Благодаря на всички за професионализма и съзидателната работа!", сподели Василева. 

Ръководството на Fibank й благодари за нейния принос и й пожела успех в бъдещите начинания.

Севдалина Василева зае поста генерален мениджър на Visa за България, Гърция и Кипър.

"От безконтактните карти следващата голяма стъпка са дигиталните карти и разплащания с мобилен портфейл. Картата се лишава от физическия си носител и вече става виртуална", обясни кредото си тя.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във